GARD STEIRO

— Det er naturlig å se nærmere på egne arbeidsmetoder og vurdere om kursen bør legges om, sier fungerende leder for spesialseksjonen, politiførstebetjent Ove Johannessen til Bergens Tidende.

Ledelsen ved Hordaland politidistrikt vil starte evalueringsarbeidet like over sommerferien.

Like mye narko

Bergenspolitiet har aldri før brukt så store ressurser på å etterforske alvorlig narkotikakriminalitet. De tre siste årene har det vært en uttalt målsetning å avsløre bakmennene som forsyner Vestlandet med heroin og amfetamin.

Likevel har politiet så langt i 2004 bare registrert 37 grove narkotikasaker. Det er en nedgang på 35 prosent i forhold til samme tidspunkt i fjor. Da var tallet 57.

I løpet av første halvår av 2003 etterforsket politiet også to så store narkotikasaker at strafferammen var 21 års fengsel - såkalte 3. ledd-saker. I år har de ikke registrert en eneste. Bakmennene slipper med andre ord unna.

— Det kan være mange årsaker til tallene, men vi tviler sterkt på at det omsettes mindre narkotika i Bergen, sier Johannessen.

Ny strategi

Bekjempelsen av narkotikakriminalitet har endret karakter de siste årene. Tidligere var politiet svært pågående overfor de narkomane. De gjorde svært mange beslag, men det dreide seg ofte om mindre kvantum.

Nå er strategien en annen. Politiet lar i større grad de tyngste misbrukerne gå i fred. I stedet satser man på stoppe mennene som gjør store penger på innførsel og salg av stoff.

— Denne typen etterforskningen er svært tid- og ressurskrevende. Tidligere kom vi gjerne over store narkotikapartier ved slump. Nå forsøker vi å kartlegge bakmennenes nettverk og inndra fortjenesten deres, sier Johannessen.

Hordaland politidistrikt har foreløpig ikke utarbeidet tall for hvor mye narkotika de har beslaglagt i 2004.

Det er ikke bare på Vestlandet man sliter med å fange de store fiskene. Trenden er den samme på nasjonalt nivå.

Ifølge Politidirektoratet har man i 2004 registrert en nedgang på 12 prosent i antall 2. ledd-saker. Så langt i år er 494 forhold anmeldt.

Arkvifoto: Odd Mehus