• Folk slurver mer enn noen gang med å bruke refleks, sier Eyolf Sunde, som har kjørt drosje i 32 år.

Trygg Trafikk har samme inntrykk.

— Sundes oppfatninger rimer dessverre godt med våre egne observasjoner, sier fylkessekretær Arne Aase.

Voksne slurver mest

— Det er voksne som slurver mest. De utstyrer barna sine med refleks, men ikke seg selv. Hvor er logikken? spør Eyolf Sunde.

Nesten daglig opplever han mørkkledde mennesker spasere langs veiene.

— Ofte er disse fotgjengerne vanskelige å få øye på. I mørket, og med motgående trafikk, er det alt annet enn enkelt å få øye på personer uten refleks, sier Sunde.

Det gjør det ikke akkurat tryggere å gå uten refleks når flere kommuner har vedtatt å begrense veibelysningen nå når strømprisene er så høye. Lindås, Leikanger og Os er blant kommunene som vurderer å skru av veilys.

Eyolf Sunde har ikke noen god forklaring på hvorfor færre bruker refleks.

— Tidligere delte både banker og forsikringsselskap ut gratis reflekser. Det ser det ut for at det er blitt mindre av de siste årene, sier taxisjåføren.

Trygg Trafikk urolig

Fylkessekretær Arne Aase i Trygg Trafikk er urolig over utviklingen.

— Refleks redder liv. Det er det ingen tvil om, sier han.

— Hvem synder mest?

— Uten tvil bilførerne selv. De glemmer at de må ut av bilen av og til. Ellers er det et gjennomgående trekk at voksne mennesker ikke er spesielt flinke. Ungdom fra tolv år og oppover slurver også.

— Mange bilførere mener de ser så godt selv, og tror derfor at alle andre gjør det samme, at de mener det er unødvendig med refleks når de beveger seg ut av bilene sine, sier fylkessekretæren.

Arne Aase synes også det er et paradoks at mange voksne er flinke med å utstyre de yngste barna med sine refleks, mens de sluntrer unna refleksbruk selv.

— Foreldrene skaffer refleksvester og skoleransler med refleks på, men glemmer seg selv, sier fylkessekretæren.

— Noen grupper er likevel flinke. Mange joggere bruker for eksempel refleksvest, tilføyer han.

BLIR SETT: Voksne er flinke til å utstyre barna med refleks, men når det gjelder egen sikkerhet, slurver de.<p/>FOTO: RUNE NIELSEN