— Vi mistet mer eller mindre alt vi hadde. Sofa, tv, kjøleskap - alt måtte kjøpes på nytt. Men de materielle tingene er likevel lette å erstatte, forteller Kjetil Skaar.

I august brant leiligheten som familien leide i Klokkarvik. Alt interiør ble totalskadet. Kjetil, konen Bente og de to ungene på åtte og fem år sto på bar bakke.

— Heldigvis var vi forsikret, og vi er kjempefornøyd med måten forsikringsselskapet hjalp oss, sier han.

Tilfeldigvis hadde familien allerede kjøpt en ny leilighet, like ved. Dermed tok det ikke så lang tid å etablere seg på nytt.

Fra campingstol til sofa

— Etter å ha bodd en uke hos min søster, kunne vi flytte inn i ny leilighet og begynne å kjøpe nye møbler og ting. Den første måneden hadde vi campingstoler i stuen, men nå er alt på plass, forteller Skaar.

At det koster å etablere et helt nytt hjem etter en brann, får forsikringsselskapene erfare. På to år har de betalt ut en halv milliard mer i erstatninger, til tross for at antallet boligbranner går kraftig ned. Velstandsutviklingen får skylden.

— Folk har fått mer penger mellom hendene, og følgelig mer luksus i hjemmene sine, forklarer informasjonssjef Stein Håkonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

2006-tallene er ikke helt klare ennå, men prognosene tyder på at erstatningsutbetalingene blir nesten 30 % høyere enn for to år siden.

Flere tv-er og pc-er

— I en og samme husstand var det tidligere gjerne bare en tv og en pc. Nå har kanskje hvert eneste familiemedlem sin pc, og det er som regel to eller flere tv-er i huset også, sier Stein Håkonsen.

Forsikringsselskapene ser den samme tendensen også på andre områder.

— Hvert enkelt skadesak koster mer. Vi har dyrere biler, unner oss dyrere reiser, og tar mer verdisaker med oss enn tidligere. Ved tyverier har de stjålne tingene høyere verdi enn før, sier Håkonsen.

2004 et skrekkår

2004 var et ekstremt brannår. Da var der nesten 28.000 branner i Norge. Finansnæringens Hovedorganisasjon registrerer alle typer branner, også ulmebranner og småbranner som er forårsaket av lynnedslag.

— Mange av brannene det året skyldes en heftig tordensommer, men det er likevel ingen tvil om at det har brent langt mindre de to siste årene, sier Stein Håkonsen.

Sogn og Fjordane kommer dårligst ut i 2006. I forhold til året før steg forsikringsutbetalingene etter brannskader med formidable 90 %.

Gjensidige er ett av forsikringsselskapene som har gjort opp tallene for 2006.

— Vi utbetalte ca. 320 millioner kroner i boligbranner, mot 276 millioner året før, opplyser Odd Rød, som er fagdirektør for brannskader.

Industribranner kommer i tillegg.

På verdenstoppen

Selv om antall branner er gått ned, er Norge fremdeles på verdenstoppen for antall branner i forhold til befolkning. Hver dag rykker brannvesenet gjennomsnittlig ut til fire boligbranner.

I fjor omkom 65 personer i boligbranner, to færre enn året før, som var det verste i dette århundret.

Fire av ti branner skyldes feil i elektriske anlegg, eller feil bruk av elektrisk utstyr. Den største enkeltårsaken er matlaging på komfyr. Bruk av levende lys er også en fremtredende brannårsak, særlig i julemåneden desember.