— Vi har hatt det helt fantastisk fint på turen over til Norge. De fleste av oss kommer fra Torshavn båtlag, forteller Jånberg A. Myrini.

De færøyske familiene har tatt båtene med seg over til Norge med Smyril line. På samme vis skal de fraktes tilbake til gamlelandet om en to tre uker. Men først skal de 23 fritidsbåtene, som manøvreres med stor ferdighet fra fergen «Norrøna» ut på Skoltegrunnskaien på krybbetilhengere, settes på sjøen med kran.

Til Hardanger

Myrini forteller at han kommer fra Sandevág på Færøyene og da er det kanskje han som eier den stolte båten «Herborg» fra Sandavågur som er blitt buksert bortover kaien sammen med «Botnstindur», «Glettingur» og etter hvert alle de andre cabincruiserne.

— Ja, det er min båt. Det er en 34 fots Tresfjordbåt, en norsk båt, forteller Myrini og smiler stort. Han har med kone og to barnebarn på dette vestlandstoktet.

Til sammen er de nitti personer og de tenker seg til Hardanger denne gangen, tror de. Til Jondal og Norheimsund. I Jondal kan de jo gå på ski, sier de og avslører lokale kunnskaper.

— Har dere ski med da?

Nei, nei, ikke ski, smiler de. De spøker. De skal bade, grille og kose seg.

Tørrfisk, kjøtt og spekk

Noen av dem var her allerede i 1996 og har vært på Vestlandet flere ganger siden da.

Hvorfor reiser dere til Bergen og Vestlandet når dere har så mye hav hjemme?

— Vi reiser fordi Norge er et pent land og fordi det er fint å seile innaskjærs. Vi ligger midt ute i Atlanterhavet og det er ingen skjærgård hos oss. I Bergen regner det litt, så vi har med klær til all slag vær, forteller de.

— Er det blitt populært på Færøyene å reise til Norge siden dere er så mange båter som kommer denne gangen?

Ja, det er det, bekrefter Elisabet Johannesen og gruppen forteller at de føler seg velkomne i Norge.

Og så avslører de at de har spesialmat om bord. Tørrfisk, kjøtt og spekk må til for en færøying.

— Og skriv at nordmenn er velkomne i vårt klubbhus i Torshavn. Nettadressen er www.marina.fo.

SNART SJØSATT: En etter en manøvreres de færøyske fritidsbåtene ut på kaien for sjøsetting med kran og noenukers seilas i vestlandsk skjærgård.
Nilsen Arne
PÅ STARTSTREKEN: Mann- og kvinnesterke er de klare for vestlandsk skjærgård så fort båtene deres kommer på vannet. Fra h. Jånberg A. Myrini, Morten Johannesen, Hegni Zachariasen, Sanna Rasmussen, Øssur Hjalt, Maria Johannesen (9 år), Bergur Johansen, Elisabet Johannesen og Rune Sørensen.
Nilsen Arne