— At noen besteforeldre pekes ut som bedre enn andre, reagerer jeg på. For meg blir dette for grunt, sier Randi Lillebergen til BT.

Farmoren på Skjold har vært BT-abonnent siden 1951, men fikk frokosten i vrangstrupen da hun leste om en undersøkelse utført på oppdrag fra Pedagogisk forskningsinstitutt i Oslo.

Lik respekt for bestemødre

Undersøkelsen konkluderte med at mormor er mest populær blant besteforeldrene, og den som har hyppigst kontakt med barnebarna. 1474 nordmenn mellom 18 og 79 år deltok i undersøkelsen.

— Grunnlagsmaterialet er for lite. Det kommer helt an på hvem man er og hvor man bor. Jeg synest det blir altfor enkelt å sette slike påstander i avisen, sier Lillehagen.

— Da jeg leste om undersøkelsen, tenkte jeg på mine egne bestemødre. Det var aldri kiving mellom dem, og vi behandlet og respekterte dem likt. Gikk vi til den ene en søndagsettermiddag, fikk den andre besøk neste helg.

Om Freia og forelskelser

Likevel var båndet ekstra tett mellom henne og farmoren.

— Hun hadde alltid noe å gi. Iallfall en rand Freia melkesjokolade. Henne kunne jeg også fortelle om forelskelser i tenårene, forteller den pensjonerte læreren.

På veggen og kommoden står bilder av de to sønnene hennes og av barnebarna, som er i alderen fire til 22 år. Farmoren mener at det eksisterer mange myter om mor og døtre.

— Det er ikke sikkert at dette forholdet alltid er så mye kjærligere og ømmere enn mellom mor og sønn. Dessuten kan det også være sterke bånd mellom bestemødre og svigerdøtre. Det er menneskene det kommer an på, minner 82-åringen om.

- Farmor må være aktiv

Men også professor i sosiologi ved Høyskolen i Agder, Gunhild Hagestad, forteller at all forskning viser at mormor er i en særstilling. En av grunnene er aldersforskjellen mellom besteforeldrene, som oftest går i farmor og farfars disfavør.

— Kvinner blir foreldre tidligere enn menn. Derfor blir det ofte slik at mormor er yngst, mens farfar er eldst. Alderen og sviktende helse kan legge begrensninger på hva de eldste besteforeldrene kan gjøre med barnebarna, sier Hagestad.

Skilsmisse kan også hindre kontakt mellom barnet og fars foreldre.

— Kvinnene er som regel slektsspesialistene i familien. Mormor får mer brobyggingshjelp enn fars foreldre. Derfor er det viktig at alle besteforeldrene er aktive i forhold til barna, sier Hagestad.

Fars foreldre har et ansvar for å sikre god kontakt, mener sosiologen.

— Farmor og farfar må være aktive i forhold til barnebarna, og bør også passe på å ha et godt forhold til svigerdatteren.

FARMOR-PROTEST: At det er mer stas med mormor enn farmor, vil ikke Randi Lillebergen være med på. Selv er hun farmor til fire. - Samværet med barnebarna betyr mye for meg, og jeg er opptatt av at det går dem vel, sier 82-åringen. <br/>Foto: ØRJAN DEISZ