Det viser en svensk undersøkelse. Hver tredje mannlige student (33 prosent) drikker så mye at han risikerer å bli alkoholiker. De kvinnelige studentene er ikke mye bedre. Nesten en av fem (18 prosent) kvinner er også i faresonen.

Tallene kommer frem i en rapport utarbeidet av den svenske rusforskeren Lars Sundbom, og ble lagt frem for Den svenske statens alkoholkomité før nyttår.

Rapporten viser at det er de yngste studentene som er desidert hardest på flasken. De studentene som begynte tidlig å drikke, er også de som tyller i seg suverent mest øl, vin og sprit i studietiden.

En helflaske i uken

Hele ti prosent av de mannlige studentene heller nedpå snitt nedpå 76 centiliter sterksprit i uken. Det tilsvarer en helflaske brennevin. På et helt år utgjør det 15,6 liter ren sprit. Et så høyt forbruk kan føre til alvorlige helseskader.

For kvinner var snittet 56 centiliter i uken, totalt 11,4 liter ren sprit årlig.

Normalen for unge var i fjor 4,3 liter.

Slike mengder gjør inntrykk på selv en garvet rusforsker.

— Disse tallene høres veldige høye ut. Jeg er ikke så veldig overrasket over å få bekreftet at studenter drikker mye. Men et gjennomsnitt på en helflaske sprit i uken er virkelig drøyt, sier rusforsker Øyvind Horverak ved Statens Institutt for Rusforskning.

Han mener tallene også gjenspeiler norske forhold, fordi svenske og norske drikkevaner er svært like.

- Ikke mye flatfyll

I Bergen er det Kvarteret som er studentenes ølbule nummer én. I fjor la gjestene igjen over 10,2 millioner kroner i baren for om lag 372.000 halvlitere.

— Studentene drikker nok litt mer enn andre. Men det er ikke så mye flatfyll. I studentmiljøet går man heller ut flere dager og tar drikker to-tre øl hver gang, sier skjenkeansvarlig Marte Lillefjære Andersen ved Det Akademiske Kvarter.

Øyvind Horverak mener han har forklaringen på at studenter svinger seidelen oftere enn andre. ý De har en helt annen frihet enn folk som er i arbeid. I tillegg er veldig mange av studentarrangementene nært knyttet til alkohol, mener Horverak.

- «Harry» å bli kanon

Statistikk viser at alkoholforbruket blant unge har gått kraftig opp det siste tiåret. I fjor var det gjennomsnittlige forbruket 4,3 liter ren alkohol i året, mot 2,9 liter i 1990. I toppåret 2001 konsumerte den gjennomsnittlige ungdom hele 5,1 liter ren alkohol.

Disse tallene står i sterk kontrast med trenden i det øvrige Europa, hvor alkoholforbruket er på full fart nedover.

— Der syns man det er harry å drikke seg full, sier førsteamanuensis Allan Sande ved Høgskolen i Bodø.

USUNT?: Studenter lever hardt, og nå mener forskere at de kan pådra seg helsekader ved for mye festing. Bildet er fra Studentheimen i Sogndal i 2000.
FOTO: ODDLEIV APNESETH