41-åringen fra Bergen er dømt for misbruk av fem små barn tidligere. Nå er han tiltalt for alvorlige sex-overgrep mot to nye barn, og har sittet i varetekt siden mars.

Tirsdag ble den pedofile mannen løslatt av Romsdal forhørsrett, fordi han er deprimert og blir plaget av medfanger i Molde fengsel. Retten mener at det både er fare for at mannen vil forgripe seg på nytt, og fare for at han vil stikke av for å unndra seg straff. Politiet har påkjært løslatelsen, og mannen blir sittende til Gulating lagmannsrett har behandlet saken.

— Farlig for små barn

Mannen har tidligere stukket av til utlandet og operert under falsk identitet for å unngå straffeforfølgelse.

— Vi vurderer denne mannen som farlig for små barn, og reagerer på løslatelsen. Det at han er dømt for flere overgrep mot barn han ikke er i slekt med, styrker vårt syn på at det er gjentagelsesfare, sier statsadvokat Gunnar Fløystad.

Falsk identitet

I mars i år vakte det stor oppsikt da det ble kjent at 41-åringen studerte ved Høgskulen i Sogndal under falskt navn. Han hadde da vært etterlyst av politiet i ett år, fordi han var siktet for overgrep mot to barn. Den pedofile mannen var lærerstudent. Da han ble pågrepet av politiet, forklarte han at han brukte falskt navn fordi han følte seg truet av fedrene til barn han tidligere har misbrukt. Før studiene oppholdt han seg i Thailand for å slippe straff i Norge.

— Det er en reell fare for at denne mannen går ut og misbruker flere barn, og det er grunn til å tro at han vil prøve å stikke av på grunn av tiltalen han har hengende over seg. Vi kan beslaglegge passet hans, men vi kan ikke hindre ham i å reise fritt rundt i Norge, sier politiinspektør Bjørg Kvelstad ved Hordaland politidistrikt.

Har seksuelle fantasier om barn

Mannen har tidligere forklart i retten at han tenner på små barn, og at han har seksuelle fantasier om barn.

Politiet ønsket å holde ham i varetekt frem til rettssaken i september. Varetekt fra pågripelsen til rettssaken ville blitt rundt 20 uker.

— 20 uker er kort tid sett i forhold til den svært alvorlige tiltalen. Begge overgrepene mannen er tiltalt for har en strafferamme på 21 års fengsel, sier Fløystad.

Mannen er ilagt meldeplikt to ganger om dagen.

— Er dette et tilfelle der politiet kunne hatt lyst til å varsle mannens nabolag?

— Det vil jeg ikke si noe om, sier statsadvokaten.