Den gamle bunkeren fra krigens dager ligger langs veien ned til Helleneset badeplass, like ved en barnehage og midt imot Lønborg videregående skole.

Både kommunen og fylkeskommunen er klar over at dette er en farlig lekeplass for nysgjerrige unger, men ingen gjør noe. «Det er ikke vårt ansvar, for det er ikke vi som eier her», er holdningen, selv om dette ikke blir sagt direkte.

Innenfor ståldøren ligger en enorm bunker i to etasjer, skilt med en farlig trapp. Einar Holm redd for hva som kan skje hvis noen prøver å gå her inne i stupmørket.

— Den må ha stått åpen lenge. Døren er jo så fast at det nesten ikke går an å rikke på den, sier Holm.

Han er leder for Norkram, Norsk kystradiomuseum, som håper å lage museum i ekspedisjonslokalet til Bergen Radio. Huset, der Holm jobbet i 25 år, ligger like ovenfor bunkeren, og ble også bygget av tyskerne under krigen. På en tur i området for to uker siden han la merke til at jerndøren sto halvåpen.

— Du vet jo aldri hva unger kan finne på. Plutselig stenger de en kamerat inne for moro skyld, eller faller ned trappen, sier han.

Stupmørkt

Bunkeren sto sannsynligvis ferdig i 1942 og har to plan. Det øverste går 40 meter inn i fjellet. For mer enn ti år siden ble den brukt som øvingslokale for røykdykkere fra Sivilforsvaret og brannvesenet.

— I forbindelse med museumsarbeidet var vi på befaring to ganger høsten 2005. Da var det låst her, sier Holm, som har utredet mulighetene for å bruke bunkeren som museumslager.

I dag er det lett å ta seg inn. Bunkeren har flere rom, og en bratt trapp ned til første etasje. Her inne ligger gamle brannslanger, restene av et basketmål og telys. Elektrisitetsledningen henger løst fra taket.

— Det er tydelig at det har vært folk her, sier Holm.

— Det bør tas affære og få låst bunkeren snarest. En mor i nærheten fortalte oss at den har vært oppe i skolesammenheng fordi alle er livredde for ungene sine.

Fylkeskommunal uenighet

Grunneieren har også ansvaret for det som ligger inne i fjellet, ikke bare det som ligger oppe i lyset, men hvem er i så fall grunneier?

Vi prøvde først hos Bergen Kommunale Bygg, som forvalter kommunens eiendommer.

— Grunnen der bunkeren ligger tilhører skolen, som igjen er eid av Hordaland fylkeskommune, opplyser Olav Andersen.

— Det er derfor fylkets ansvar.

Vi ringer eiendomsavdelingen i Hordaland fylkeskommune.

— Joda, vi har fått spørsmål om denne bunkeren før. Da sjekket jeg på Eiendomsarkivet, og det viser at bunkeren ligger på kommunal grunn, sier Ivar Olsen.

— Så det er min konklusjon inntil det motsatte er bevist.

Helene Syrstad har vært rektor på skolen de to siste årene.

— Jeg vet at det ligger en gammel bunker der borte, men i min tid har vi aldri fått noen henvendelser om den, etter det jeg kjenner til.

ULÅST: Einar Holm, leder i Norkram, liker ikke at døren inn til den store bunkeren i to etasjer står ulåst.
HELGE HANSEN