— Deler av Stoltzekleiven er rett og slett farlig, sier Owen Westergård, løpsleder for Stoltzekleiven Opp, det populære motbakkeløpet som idrettslaget Varegg arrangerer hver høst.

— Forholdene oppover i fjellsiden har forverret seg de siste årene. Mye nedbør og stor slitasje får kampesteiner til å løsne. Vi har pekt ut tre til fem partier der det er svært påkrevd å sikre, legger han til.

Gave fra Gjensidige

I går morges langet Westergård opp Stoltzen med representanter for Gjensidigestiftelsen og BT på slep. Stiftelsen tildeler Varegg 380.000 kroner til utbedring.

Fra før har BKK og Sparebanken Vest gitt 50.000 hver. I tillegg har stoltzevennene Simen Simmonæs og Espen Galtung Døsvig lovet å bidra med 150.000 kroner.

I sum gir dette over en halv million til vedlikehold. Men Varegg er avhengig av kommunal hjelp med prosjektering og styring av arbeidet.

Det drar ut:

— Vi purrer nesten ukentlig på grønn etat. I fjor ble de med oss på befaring og var enige om at noe må gjøres, men det går veldig seint, sier han.

Varegg er i kontakt med nepalske sherpaer som arbeider i Norge hver sommer. De er vant med tungt steinarbeid.

— Skjer det ikke noe, vil vi be dem ta jobben neste vår, sier Westergård.

Vipper på kanten

På vei mot toppen stopper Westergård flere steder, peker og sparker i løse steiner:

— Her i starten ser du hvordan regnet vasker ut stien. Vi har en dugnadsgjeng som gjør mye bra, men der de største steintrinnene løsner, må det profesjonelle folk til.

Der bratthenget begynner vipper en stein på kanten. Westergård gir den et lite spark, og steinen danser nedetter i skogen.

Dunk, dunk - syv-åtte kilo i fritt fall er ikke noe å få i hodet.

De største steintrinnene veier flere hundre kilo.

— Tenk hvis det hadde kommet noen der nede, da var dette farlig, sier han og rister på hodet.

- Må ferdes varsomt

Byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal sier grønn etat har problemer med å finne fagfolk med kapasitet til jobben.

— Nå håper vi å komme i gang med et forprosjekt i august.

— Westergård mener deler av Stoltzekleiven er farlig. Er du enig?

— Mange stier i Byfjellene krever at du ferdes varsomt. Deriblant Stoltzekleiven. Helt åpenbare farlige situasjoner tar vi hånd om. Vi fikk en bekymringsmelding tidligere i vår om en stor løs stein. Den sikret vi.

Prosjektet Stoltzen er tredelt. Tretrappen øverst skal skiftes ut. Så er det steiner som må sikres. Langs traseen må det dreneres.

— Når kan dette bli gjort?

— Tretrappen regner vi med å få tatt ganske snart. Når det gjelder resten kan jeg ikke å love noe eksakt tidspunkt, sier byfjellsforvalter Brandsdal.

Hva synes du om forholdene i Stoltzen? Si din mening i kommentarfeltet!

PENGEGAVE: Owen Westergård tok med seg Gjensidiges informasjonsansvarlig Arne Voll og Tor Sletten, leder for næringsliv, på befaring i Stoltzekleiven. Gjensidigestiftelsen har gitt 380.000 kroner til utbedring av den populære turveien.
Bjørn Erik Larsen