2. mai i år spraymalte Bergen Mekaniske Verksted (BMV) på Laksevåg sørsiden av den store flytedokken sin med en lys rosa, nesten hvit farge. Det var ingen vind og oppholdsvær, og ikke visste malerne at dette kunne komme til å koste BMV minst en million kroner. For utpå ettermiddagen blåste det opp til en liten solgangsbris. Den streifet over dokken, og tok med seg bittesmå malingspartikler opp i luften over Laksevåg, før de drysset ned igjen over folk, båter og biler som rosa regn fra en skyfri himmel.

Første dusj

  • «Jeg skrubbet og skrubbet på båten i flere dager. Jeg skjønte ikke hva de små flekkene var for noe.»
  • «Jeg har tre biler. Alle har fått malingsflekker.»
  • « Jeg trodde det var naboen som hadde gjort noe dumt.»

Forundringen var stor blant beboere på Laksevåg de etterfølgende dagene. Hva i all verden var dette for noe? Den første telefonen fikk driftssjef Roger Toftegaard ved BMV 8. mai. En kar i nabolaget hadde hørt en skrapende lyd da han brukte vindusviskerne på bilen sin. Så ringte en til. Og en til. Og en til.

Foreløpig har Toftegaard blitt kontaktet av 150 bileiere. De har han sendt rett videre til et bilverksted. Regningen tar BMV.

— Reparasjonene koster mellom 2000 og 8000 kroner, avhengig av bilen og omfanget av skadene. Vi har så langt ikke avvist noen bileiere, sier Toftegaard.

Andre dusj

Men det er ikke bare biler som er blitt skadet. Også båter har fått seg et strøk.

14. mai begynner BMV å male dokken blå. Et par dager senere blir de kontaktet av Merkur Båtforening. Flere av båtene deres har fått blå flekker på seg, og båtenes overflate kjennes ut som sandpapir.

— Denne gangen mente vi det var vindstille da vi malte. Vi hadde ikke trodd at dette skulle skje, sier Toftegaard.

Han beregner reparasjonskostnadene til rundt 5000 kroner pr. båt.

Merkur Båtforening har kontaktet BMV.

— Vi har en god dialog med dem, og har fått inntrykk av at BMV kommer til å rydde opp i dette, sier båtforeningens styreleder, Trond Sognnes.

Tredje dusj

Men det stopper ikke der. 21. mai begynner BMV å male dokken sin igjen. Denne gangen med hvitt. Ikke lenge etter kommer de første henvendelsene fra bil- og båteiere.

I alt anslår Sognnes at et sted mellom 40 og 70 båter har fått maling på seg.

Driftssjef Toftegaard sier de nå vil utvise større forsiktighet når de maler.

— Sprøytene lager finere støv i dag enn før, og malingen inneholder lettere metaller. Om nødvendig vil vi neste gang bygge et hus av presenning rundt området som skal males, sier Toftegaard.

— Om nødvendig vil vi neste gang bygge et hus av presenning rundt området som skal males, sier han.

BMV beregner kostnadene etter malingsuhellet til rundt en million kroner.

— Jeg vet ikke om vi får skadene dekket av vårt forsikringsselskap, eller om vi må dekke dem selv, sier Toftegaard.

BMV har ikke gått ut med informasjon om malingsuhellet.

— Hvorfor har dere ikke gjort det?

— Vi hadde et tilsvarende uhell for et par år siden. Da tok vi kontakt med folk i nærområdet, og fikk en del useriøse henvendelser fra folk med skader på bilen som ikke kunne føres tilbake til oss. Derfor har vi satset på jungeltelegrafen denne gangen.

Så langt har BMV fått inn melding om at biler og båter har fått maling på seg mellom BMV og tønnebålet på Laksevåg. De fleste bilene har stått i Damsgårdsveien eller i sidegater mellom denne og Kringsjåveien.