— Ingen våger å ringe oss på torsdager lenger, ler Signy Lygre.

I en liten kjeller på Møhlenpris holder den skaperglade gjengen hus hver torsdag, gjerne hele sommeren igjennom.

— Malegruppen er blitt et fristed, bekrefter Elin Totland.

Rundt 90 kunstverk av ni kunstnere skal stilles ut i Galleri Nygaten i anledningen 20 års markeringen for opprettelsen av selvhjelpsgruppen Bare Angst.

Damene har malt sammen en god stund, og får veiledning av kunstner Asbjørn Forsøget. De trives like godt når det er helt tyst over penselstrøk og fargetuber som når kjeften går. Her har de utviklet hver sin distinkte malestil, og slipper å forklare seg.

— Vi stiller ikke krav til noen. Er du i dårlig humør, så er det greit. Ingen trenger å komme hvis de ikke har lyst, sier Helga Johannessen.

— Men vi har meldeplikt, sier Eli.

Umulig å «ta seg sammen»

Siden 1986 har selvhjelpsgruppen Bare Angst og senere informasjonssenteret Hieronimus jobbet for at mennesker med angst og depresjoner skal tas på alvor, på samme måte som folk med fysiske lidelser.

— Angst synes ikke utenpå. Du har ingen krykke å vise frem, sier Eli.

— Sykdommen er heller ikke særlig respektert, og har liten status, supplerer Signy.

Selv om kunnskapen om angst og depresjon er større enn da Bare Angst ble opprettet, er det fremdeles mye som kan forbedres. Damene er lei av ukebladhistorier om kjendiser som «møter veggen» og straks får hjelp, når vanlige mennesker må vente måneder eller år før en psykolog har ledig time.

— Det er veldig lett for folk uten angst å si: Ta deg sammen og gå ut! Men «å ta seg sammen» er ikke mulig, sier damene.

Bare muligheter

I tillegg til at malerdamene er glad for å kunne være sammen med folk i en liknende situasjon, kan også den kreative prosessen påvirke sykdommen.

— Da jeg malte mye i løpet av en kort periode, fikk jeg søvnproblemer og masse mareritt. En stund lurte jeg på om jeg måtte slutte. Men problemene avtok etter hvert og i etterkant viste det seg at malingen hadde satt i gang noe i meg, forteller Elin Totland.

Å delta i noe som er mer positivt enn ditt eget indre, gjør også noe med deg.

— Selv om du virkelig er deppa, kan du male lyse og fine farger likevel, forklarer Helga Johannessen. Hun kom i kontakt med malergruppen gjennom AFAM (Anonyme foreldre av mobbeofre), og ville gjerne male om mobbing.

I morgen tidlig skal maleriene opp på veggene i Galleri Nygaten. Litt skummelt, synes kunstnerne, som skal tidlig opp for å få alt klart til åpningen.

Men ikke skumlere enn at de gleder seg stort til å se bildene sine på veggen..

— Når vi er kreative og maler, finnes det ikke begrensninger som ellers i livet. Da er det bare muligheter, sier Elin.