Han ønsker også å fortelle hvordan han oppfattet leteaksjonen, og hvorfor han ville bidra.

Onsdag i forrige uke ble Karl Steffen Reistad funnet omkommet i en bratt skråning nord for Langavatnet, etter å ha vært meldt savnet siden mandag. Politiet opplyste til mediene at funn på stedet kunne tyde på at den omkomne ble utsatt for en fallulykke.

Den omkomnes far, Ole Reistad, har selv kontaktet BT. Den fjellvante mannen ønsker å få belyst omstendighetene rundt sønnens død, slik han oppfatter dem. Han mener opplysningene som er kommet frem i mediene ikke er helt riktige.

— De fleste har gått ut fra en fallulykke, men det var ikke slik han døde, mener Ole Reistad.

Var på Gran Canaria

Ole Reistad og konen var på ferie på Gran Canaria da de fikk en telefon mandag i forrige uke. Det var Tommy Gulbrandsøy, regionsjef i Lidl eiendom, som ringte. Han var bekymret siden Karl Steffen ikke hadde kommet på jobb og tok kontakt med foreldrene hans.

— Vi reiste fra Gran Canaria samme dag og kom til Bergen i 24-tiden, forteller Ole Reistad.

Neste morgen dro han til området i Fana der leteaksjonen utspant seg. Sivilingeniøren har bodd i Longyearbyen på Svalbard siden 1983. Begge sønnene hans har vokst opp i den røffe naturen der.

— Karl Steffen og jeg har gått veldig mye i fjellet. Vi er fjellvante. Jeg visste omtrent hvor han kunne tenke seg å gå, jeg kjenner handlingsmønsteret hans.

Ville være med

Derfor ville Ole Reistad gjerne være med på leteaksjonen i terrenget, men ifølge Reistad mente skadestedslederen fra politiet det var best han ikke deltok.

— Det er greit nok at politiet vil skjerme pårørende. Men det er ikke alltid det beste er å følge boken. Selv om sønnen min hadde vært borte i to døgn, hadde jeg en snev av håp og jeg følte at jeg hadde nyttig informasjon å bidra med, sier Reistad.

Han tok seg en kjøretur i området, kjørte langs Dyngelandsveien, for å få inntrykk av topografien. Så kjørte han inn til byen, kjøpte seg et kart og dro tilbake til leteplassen.

— Venner og arbeidskolleger av Karl Steffen hadde fått lov til å være med på leteaksjonen. Jeg ga dem noen input om hvor jeg mente han kunne ligge, forteller Reistad.

Pekte ut fjellområder

Tirsdags kveld var det kommet en ny skadestedsleder fra politiet på jobb, Harald Lekven fra Fana Politistasjon. Ole Reistad tok på ny kontakt for å bidra med sine kunnskaper om sønnen.

— Denne politimannen var mer lydhør og veldig imøtekommende. Han ville prate og høre på meg. Jeg pekte ut to fjell på kartet, et av dem var Flåfjellet. Jeg sa at han ligger i nærheten av et av disse fjellene, i bratt terreng.

Ole Reistad dro hjem til den savnede sønnens leilighet på Minde, kikket mer på kartet og bestemte seg for å prøve å bidra mer neste dag.

— Jeg hadde ikke lyst til bare å sitte på ræven, du gjør ikke det når sønnen din er savnet. For å si det sånn, sier han.

Han våknet opp onsdags morgen med hodepine og var sengeliggende. Så kom beskjeden om at den savnede sønnen var funnet omkommet. I skråningen nedenfor Flåfjellet, et av områdene Ole Reistad hadde analysert seg frem til at sønnen kunne ligge. Der ble Karl Steffen hentet med et Sea King-helikopter.

Skadestedsleder Harald Lekven mener innspillet fra Ole Reistad var nyttig for letearbeidet.

— Det styrket min oppfatning av hvor vi burde lete, han ga oss absolutt et bidrag. Det er alltid bra med førstehåndsinformasjon, sier Lekven om innspillet fra den omkomnes far.

Politiet jobbet først ut fra at de fleste savnede blir funnet i et område inntil en kilometer fra der bilen til savnede står parkert. Så begynte de et systematisk søk andre steder.

— Men dette var ingen forsvinningssak. Jeg tror kanskje at det hadde vært lurt med en litt annen ressursbruk fra starten av, sier Ole Reistad.

Haglskur av is

Dagen etter at sønnen ble funnet i det bratte henget dro Ole Reistad tilbake til ulykkesstedet sammen med politimannen Arild Skjelbred og Karl Steffens bror, fetter, onkel og kamerat. Reistad ville ha svar og danne seg et eget bilde av ulykken. Han observerte stedet der Karl Steffen ble funnet. Det ble tatt bilder av terrenget, et terreng som av folk som kjenner området blir beskrevet som meget tøft og krevende. I fjellet, på berget og knausene over der Karl Steffen ble funnet, var det flere isblokker å se.

Det er en slik isblokk Ole Reistad mener tok livet av sønnen. Ikke et fall.

— Jeg mener Karl Steffen ble tatt av et ras, en haglskur av is må ha kommet brått rett mot ham, det raste is rundt oss da vi var der, mener Ole Reistad.

Obduksjonsrapporten forteller at sønnen døde momentant. Han hadde fått et hardt slag i brystet og hodet. Hånden var også skadet. Bilder på Karl Steffens digitalkamera kan også indikere at han var på vei oppover da ulykken skjedde.

Takker for innsatsen

— Jeg vil advare folk mot is som kan rase ned fra stor høyde. Sjansene for å bli truffet av en slik skur av is er uhyre små, men jeg mener det er det som må ha skjedd med Karl Steffen, sier Ole Reistad.

Han ønsker å takke alle som bidro i leteaksjonen etter sønnen.

— Innsatsen var veldig bra. Men det hadde vært bra for meg å få delta også. Utfallet hadde blitt akkurat det samme, men det kunne jo ingen vite. Jeg hadde noe å bidra med, sier Ole Reistad.