• Dette har jeg ventet på i over fire år, jeg kan ikke tro det er sant.

RAGNHILD HOV ragnhild.hov@bt.no

Iranske Susan Jafari brast i gråt da hun i går ettermiddag fikk bekreftet at norske flyktningmyndigheter vil omgjøre vedtaket om at hun skal sendes ut av landet.

Jafari er en av seks kvinner i bergensområdet som har søkt om opphold i Norge på kjønnsbasert grunnlag.

Mandag var hun og Mahnaz Bakht, som har levd i skjul i Telavåg, i Oslo og la frem saken sin for Utlendingsnemnden.Som BT skrev i går, fikk Bakht straks positivt svar — hun får bli i landet.

Må vente For Susan Jafari er situasjonen litt mer komplisertForeløpig har ikke nemnden greidd å gi henne noe endelig formelt svar. Men alt tyder på at hun får bli i Norge.

Nemndsleder Torill Myhren bekreftet i går ettermiddag overfor BT at Utlendingsnemnden trenger flere opplysninger. Blant annet vil nemnden høre Jafaris barns fremstilling av saken før den gjør et endelig vedtak. Det skal skje i juni. I mellomtiden får den lille iranske familien, som bor på Breistein asylmottak i Åsane, oppholde seg trygt i landet.

Kan feire - Advokaten din har gitt beskjed om at du skal begynne å feire. Dette går bra, sa Kåre Bakken i støttegruppen da han overbrakte beskjeden fra Utlendingsnemnden.

— Vi reiser gjerne til Oslo for å fortelle om situasjonen vår, mamma, sier Jafaris datter Nazanin (14) og sønnen Pejman (11)

De snakker "kav nordnorsk" etter å ha bodd over tre år i Nord-Norge før de flyttet til Bergen like etter jul.

Rett til politisk asyl Støttegruppen mener det er opplagt at Jafari har rett til politisk asyl i Norge.I januar fortalte hun i BT om hvordan hun måtte flykte fra Iran fordi sjefen hennes ble arrestert. Han var redaktør for et opposisjonelt tidsskrift.Etter sterkt internasjonalt press ble han løslatt av iranske myndigheter. I dag bor han i Tyskland.

Norske myndigheter har til nå ikke villet tro på historiene Jafari har fortalt.

Tør ikke glede seg - Jeg vet ikke om jeg riktig tør å slippe gleden løs, sier Bakken til BT.Han mener at Jafaris sak burde være like opplagt som Bakhts sak.

— Siden nemnden trekker barna inn, virker det som den vil gi henne gi et opphold på humanitært grunnlag. Jeg mener det er opplagt at hun skal ha asyl på politisk grunnlag. Noe annet ville være kvinnediskriminerende. Jeg kan ikke forstår at det skulle være mindre farlig for sekretæren enn for hennes sjef å reise tilbake til Iran, sier Bakken.