— Det føles utrolig godt å bli trodd. Tiden etter ulykken har vært veldig vond, men i dag er jeg bare glad, sier 38-åringen.

Han fikk livet snudd på hodet en januarnatt i 1997, da han jobbet nattskift på et bakeri. Mannen mistet balansen da han sto oppe på en bakemaskin. Han falt rundt to meter, og traff en jernbjelke med ryggen.

Bergenseren har ikke jobbet siden ulykken. Han må bruke krykker for å gå og om natten sover han toppen to timer i strekk. Han har også slitt med store psykiske problemer etter ulykken, og vært innlagt på Sandviken sykehus med sterk depresjon. Da partene møttes i Bergen tingrett i august sto hovedstriden om hvorvidt de psykiske problemene mannen har hatt de siste årene kan knyttes til arbeidsulykken.

- To forskjellige liv

If Skadeforsikring mener det ikke er faktisk årsakssammenheng mellom arbeidsulykken og de psykiske lidelsene 38-åringen har hatt siden. I retten viste de til at han like etter ulykken måtte sone en fengselsstraff på 60 dager, etter et slagsmål halvannet år tidligere. Under fengselsoppholdet mistet han både kjæresten og jobben, og saksøkte mener at dette, mer enn fallulykken, var årsak til at 38-åringen utviklet psykiske problemer.

Dette bestrides av mannen selv.

— Livet mitt kan deles i to deler, før og etter ulykken. Før var jeg aktiv på alle måter. Jeg drev med kampsport og fotball og likte å gå i fjellet. Nå er jeg i dårlig fysisk og psykisk form. Bildene fra ulykken dukker stadig opp i hodet, og jeg er ikke i tvil om at det er den som er hovedårsaken til de problemene jeg har i dag, sier han.

Viktig dom

Retten legger til grunn at 38-åringen ikke ville forblitt 100 prosent arbeidsufør hadde det ikke vært for fengselsoppholdet, og den tilleggsbelastning som dette var for hans psykiske helse. Derfor har retten kommet til at forsikringsselskapet må holdes ansvarlig for ervervstapet fullt ut de første fire årene etter fallulykken, og deretter for deler av ervervstapet. Til sammen utgjør dette 2.096.752 kroner.

— Dette er en riktig og viktig dom. Vi ser stadig at folk som sliter med psykiske problemer etter arbeidsulykker ikke blir trodd, fordi det er vanskelig å bevise at problemene skyldes ulykken. Forsikringsselskapene prøver ofte å finne andre årsaker til at psykiske problemer har oppstått. Derfor er min klient ekstra glad for å bli trodd sier 38-åringens advokat, Eva Drageset.

Ifølge informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jack Frostad, har ikke forsikringsselskapet bestemt seg for om de vil anke saken inn for høyere rettsinstans.