I går ettermiddag satt dermed også faren til 16-åringen i avhør hos politiet.

— Han er anmeldt etter straffelovens paragraf 132 a, som omhandler motarbeidelse av rettsvesenet, sier politiinspektør i Hordaland politidistrikt, Svein Erik Krogvold til Bergens Tidende.

Brudd på straffelovens paragraf 132 har en strafferamme på to års fengsel.

— Det er klart vi ser meget alvorlig på dette. Det er derfor vi har fått en slik paragraf, sier politiinspektøren.

- Et perifert vitne

Det var ved 5.00-tiden søndag morgen den 43 år gamle faren tok saken i egne hender. På bopelen til et av vitnene i drapssaken, skallet han til sitt offer. Angrepet var såpass hardt at vitnet blødde fra nesen.

Politiet satte i går 43-åringens handlinger i klar sammenheng med Toppe-drapssaken, der sønnen er blant de hovedmistenkte etter drapet på Mentz Dankert Løtvedt (59).

— Vedkommende ga vitnet en springskalle. Mannen som ble skallet er et perifert vitne i saken. Avhørene får vise om faren trodde vitnet var mer sentralt, sier Krogvold.

Politiet vil i dag vurdere om det skal begjæres varetektsfengsling av faren.

Tre er siktet - to for drap

Det ble i går klart at 16-åringen og en av de to 20-åringene er siktet for drap, eller medvirkning til drap, på den funksjonshemmede 59-åringen på Toppe. Den andre 20-åringen er siktet i tilknytning til drapet. Politiet vil ikke kommentere om drapssiktelsene omhandler forsettlig eller overlagt drap.

Den drapssiktete 20-åringen kom med fly fra Honningsvåg til Bergen ved 17.40-tiden i går, og møtte i går kveld til avhør hos politiet.

Forsvarer for 16-åringen, advokat Vegard Austgulen, sier hans klient benekter ethvert kjennskap til drap.

— Min klient erkjenner å ha kjent den drepte som nabo, og at de har vært bekjente over flere år. Men han stiller seg helt uforstående til drapssiktelsen, sier Austgulen.

I avhørene er 16-åringen bedt om å redegjøre for sine bevegelser den første uken i juni. Stemningen i avhørene skal ha vært rolig og avslappet.

- 16-åring er fattet

— Min klient er samlet og fattet, og viser god evne til å redegjøre for sine bevegelser. Jeg er imponert over hvordan han klarer å stå gjennom denne påkjenningen, tatt i betraktning at han bare er 16 år, sier advokaten.

Han vil ikke si hva 16-åringen har sagt om sitt forhold til de medsiktede.

— Jeg kjenner ikke navnene på de andre siktede, men jeg kan si at han er blitt spurt om sin tilknytning til bestemte personer.

— Hevder han å ha alibi for drapstidspunktet?

— Jeg har inntrykk at av politiet undersøker hans bevegelser over en større periode. Sier du «alibi», må jeg spørre for hvilket tidspunkt

— Natt til fredag før pinse.

— Samtalene har dreid seg om en større periode.

— Og ikke enkelte tidspunkter?

— Det ligger i svaret. Men jeg kan ikke utelukke at etterforskningen vil dreie inn mot enkelttidspunkter.

Har alibi - satt i fengsel

20-åringen som er siktet i tilknytning til drapet er identisk med mannen som brutalt ranet en 60-åring på Toppe i juni i fjor, sammen med 16-åringen. 20-åringen har imidlertid alibi for drapstidspunktet fredag før pinse. Og det er ganske vannfast: Han satt i fengsel.

— Jeg vet ikke helt hva min klient er siktet for. Han benekter å ha noe med drapet å gjøre, sier forsvarer Jostein Alvheim.

20-åringen ble i november i fjor dømt i Bergen tingrett til ett år og fire måneders fengsel, blant annet for ranet der han sammen med 16-åringen truet en 60-åring med til en minibank. 20-åringen ble prøveløslatt i mars i år, men ble pågrepet og varetektsfengslet på nytt - denne gang i forbindelse med vinningskriminalitet. Det skjedde like før pinse, og før drapet på Toppe skjedde.

— Den nye saken har ikke med vold å gjøre. For drapet har han verdens beste alibi. Han satt fengslet, og det vet jo politiet, sier Alvheim.

Alvheims kollega, advokat Arvid Dyngeland, snakket med 20-åringen i går formiddag. Dyngeland sier 20-åringen er overrasket, siden han satt i varetekt på drapstidspunktet.

VITNE ANGREPET: - Mannen som ble skallet ned, er et perifert vitne i saken. Etterforskningen får vise om gjerningsmannen trodde det var ett av våre sentrale vitner, sier politinspektør Svein Erik Krogvold (t.v.). Lensmann i Arna og Åsane, Arne Vardøy, vil ikke kommentere voldsepisoden i etterkant av helgens pågripelser.