— Mistanken er ikke styrket etter avhør. Den videre etterforskningen vil vise om vi har rett mann, sier politiadvokat Katharina Fenc Nesse, jourhavende jurist i Hordaland politidistrikt.

Etter å ha sittet i avhør i flere timer, ble den trusselsiktede 50-åringen sluppet fri i 19.00-tiden i går kveld.

Han har fortsatt status som siktet, men nekter for å ha ringt inn bombetrusselen mot Ortun skole i Fyllingsdalen.

Sjekker telefonutskrifter

Det var rektor på skolen som tok imot bombetrusselen i 13.00-tiden i går.

— Det var litt tilfeldig at det var jeg som tok telefonen. Det var en voksen mann som ringte. Han sa at skolen ville bli sprengt i løpet av dagen, sier rektor Ivar Skjelten.

Da rektoren forsøkte å stille innringeren spørsmål, la mannen på. Da hadde han imidlertid allerede sagt ting som gjorde at rektoren trodde han kunne identifisere mannen.

— Det var detaljer i samtalen som ga en pekepinn om hvem som kanskje kunne stå bak, sier rektoren.

Rektorens mistanke gjorde at politiet i 15.45-tiden pågrep en mann (50). Han ble tatt direkte inn til avhør, og forklarte seg uten advokat til stede.

I dag håper politiet at elektroniske spor fra skolens telefoner eller den siktedes telefon kan gi svar på hvem som ringte inn trusselen.

— Telefonutskriftene vil kunne gi oss informasjon som er helt vesentlig for saken. Det vil nok kunne avgjøre om han fortsatt vil ha status som siktet, eller om han er utenfor mistanke, sier politiadvokat Katharina Fenc Nesse.

Det er ingen andre som er mistenkt eller siktet i saken, ifølge politiadvokaten.

Gjennomsøkt av bombehunder

I går kveld kom to bombehunder fra Oslo med fly til Bergen for å gjennomsøke skolen.

— Det er to spesialtrente hunder som markerer på lukten av sprengstoff, sier politiinspektør Tore Salvesen.

I 22.00-tiden i går holdt bombehundene fortsatt på å gjennomsøke skolen.

Politiet roser skolen for måten de taklet bombetrusselen på.

— Etter å ha mottatt denne trusseltelefonen reagerte rektoren på en forbilledlig måte. Han fikk lærerstaben med seg på å tømme skolen på en måte som ikke ledet til hysteri, sier Salvesen.

Rektor Ivar Skjelten ga verken beskjed til lærere eller elever om hvorfor de måtte forlate skolen.

— Jeg ga bare beskjed om at det var en veldig alvorlig situasjon, og at de måtte ut, vekk, med en gang. På ti minutter var skolen evakuert. Hadde vi forklart hvorfor de måtte evakuere hadde vi risikert at det ville tatt langt lengre tid, sier Skjelten.

- Vi ble litt redde

Elevene i 8.-klasse på skolen var ferdige med tentamen tidligere på dagen, og det var bare 9. og 10.-klassetrinnene igjen på skolen da bombetrusselen kom.

— Vi fikk beskjed om at det var akutt, og at vi bare måtte gå. Vi fikk ikke vite hva som hadde skjedd, og ble litt redde, sier 15-åringen Janne Økland Thorstensen.

Hun var ikke den eneste som var overrasket over å bli evakuert på grunn av en bombetrussel:

— Helt sykt, sier Marius Leonard Thunes (15).

I dag håper rektor på en mest mulig normal skoledag.

— Vi må bruke endel tid på å få snakket om dette, elevene må få snakke om det som skjedde. Men så satser vi på å få normalisert dagen raskest mulig, sier rektor Ivar Skjelten.

Politiet har ikke planer om å iverksette noen spesielle sikkerhetstiltak ved skolen.

— Folk står parat for å hjelpe oss, både fra politiet og andre, men vi satser på å takle dette selv med folk elevene kjenner, sier Skjelten.

Silje Katrine Robinson