72-åringen er rystet. Og skrekkslagen. Mandag ble han skrevet ut fra Haukeland universitetssykehus med pose på magen og et bein i minus. Høyrefoten er amputert midt på låret, og amputasjonssåret er ennå ikke skikkelig grodd.

Totalt hjelpeløs

Han kommer seg ikke på badet, ikke på kjøkkenet heller. Den ørlille hybelleiligheten hans på 23 kvadratmeter i Carl Konows gate på Laksevåg er ikke beregnet på hardt pleietrengende mennesker.

72-åringen tør ikke engang prøve å komme seg ut på kjøkkenet for å hente et glass vann. For han vet at hvis han faller, blir han liggende. Og det kan fort bli mange timer til hjelpen kommer.

— Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan dette skal gå. Jeg er jo totalt hjelpeløs, sier han.

Manglende styring

Sønnen, Terje Nagelsen, er ikke mindre bekymret.

Etter at faren ble innlagt på Haukeland for en måned siden, og det ble klart at han måtte amputere et bein, har han skjønt at det kunne bli problemer når han kom hjem, og har stått på det han har kunnet for å sikre faren et forsvarlig pleietilbud.

— Jeg skjønner at det ikke finnes ledige plasser i Laksevåg bydel. Jeg skjønner også at Haukeland er et akuttsykehus som ikke er beregnet på langtids pleiepasienter. Det jeg overhodet ikke skjønner, er den politiske styringen med hele omsorgssystemet for eldre og syke. Det er først når du kommer opp i en slik situasjon med en av dine nærmeste pårørende, at det virkelig går opp for deg hvor ille det er, sier han.

- Noen må dø

Noen dager før faren ble sendt hjem, hadde sønnen et møte med Laksevåg forvaltningsenhet.

— Det eneste som kom ut av det møtet, var enighet om at far trenger sykehjemsplass, men at han må settes på vent til det blir en ledig plass. Og alle vet jo hva det betyr, sier Terje Nagelsen.

Roald Nagelsen har fått løfte om en rullestol og besøk fra hjemmesykepleien tre ganger om dagen. Resten av døgnet er han overlatt til seg selv.

- Skulle blitt på sykehuset

— Nagelsen skulle ikke vært sendt hjem, sier Inger Johanne Knudsen, leder av Bergen Eldreråd.

— Avtalen er at pasienter i hans situasjon skal kunne ligge på sykehuset til sykehjemsplass kan skaffes. Bergen kommune skal betale regningen for sykehusoppholdet. Må pasienten skrives ut, skal han ha hjelp i hjemmet døgnet rundt, sier Knudsen.

Flere hundre venter

Flere hundre venter, og enda flere har behov for sykehjemsplass i Bergen. Det viser anslag som organisasjonen Kamp for de eldre har gjort. Anslaget bygger på tidligere beregninger, daglige telefoner som organisasjonen får og kunnskap om mange demente som venter på institusjonsplass.

Talskvinne for Kamp for de eldre, Helga Sellevold, synes det er tragisk at man ikke klarer å avvikle sykehjemskøen.

— Men så lenge ikke byrådet innser at de må bygge flere sykehjemsplasser, vil situasjonen bare forverre seg, sier hun.

Sellevold mener det har vært en feilslått politikk i så stor grad å satse på omsorgsboliger i stedet for sykehjemsplasser.

— Politikerne ser at det blir flere og flere som trenger sykehjemsplass, men de vil ikke innse behovet, mener hun.

HJEM PÅ BÅRE: Her fraktes Roald Nagelsen hjem på båre. Ambulansefolkene Theres-Mari Linnevåg og Erik Johnsen sørger for at han kommer trygt på plass. Mer kan de ikke gjøre.
Silje Katrine Robinson
I FELLEN: Roald Nagelsen er fanget i sin bittelille hybelleilighet med utsikt til sin gamle arbeidsplass, Mjellem'en. Han kommer seg ikke engang på badet uten hjelp.
Silje Katrine Robinson