Frp gjorde et svært dårlig valg i fjor, og endte med 10,3 prosent av stemmene. Nå er oppslutningen nede på 8,3 prosent, viser en meningsmåling Respons Analyse har gjennomført for BT.

— Vi kommenterer dårlige meningsmålinger for tiden, og det er aldri kjekt. Det viser at vi har en utfordring i forhold til det å være i skyggen av Høyre. Vi er klar på at vi skal komme oss opp igjen, og vise at det gjør en forskjell å stemme Frp, sier finansbyråd Liv Røssland.

- Ikke god følelse

Partiet stemte nylig for økning av bompengene i Bergen, på tross av at Frp har et landsmøtevedtak mot bompenger. Finansbyråd Liv Røssland tror dette kan ha spilt inn på den lave oppslutningen.

— Det skal du ikke utelukke. Samtidig er dette tall vi ser igjen både nasjonalt og i andre aviser. Det å måtte stemme for, var ikke noen god følelse for oss som er folkevalgte for Frp, men jeg håper man ser hvorfor vi var nødt til å gjøre det, og at vi trenger et regjeringsskifte i 2013, sier Røssland.

Tror det vil snu

Byrådsleder Monica Mæland (H) liker ikke at byrådskollegaen går såpass tilbake.

— Det synes jeg er leit. Vi ønsker at våre samarbeidspartnere skal gjøre det best mulig. Jeg tror dette gjenspeiler at Frp nasjonalt har slitt, og får håpe det endrer seg og snur til det positive, sier byrådslederen.

— Tror du Frps bompengevedtak kan ha noe med nedgangen å gjøre?

— Nei, dette tror jeg handler om nasjonale trender. Jeg tror Frp kommer til å få ros for å ha tatt ansvar i en situasjon hvor Ap bryter avtalen, og en videre utbygging av bergensprogrammet settes i fare på grunn av Aps opptreden. Frp tar ansvar, og det tror jeg de fleste synes er bra, sier Mæland.

Frykter uro i partiet

Stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen sier Frps nedgang er i tråd med den nasjonale trenden. Han tror nedgangen i Bergen blir forsterket av bompengesaken.

— Det er en uheldig sak for partiet. Motstand mot bompenger er en viktig symbolsak for Frp. Samtidig er det litt urettferdig. Frp opptrer ansvarlig, og bidrar til at ting blir gjort. Men det er en betydelig kommunikasjonsutfordring når Frp nasjonalt er mot bompenger, sier Mjelde.

— Hvilke konsekvenser vil det få for Frp at partiet er nede på 8,3 prosents oppslutning?

— Det er lenge til neste valg, og de har god tid på å snu dette. Men det som kan bli farlig, er at det ofte blir kjegling internt når partiet sliter på meningsmålinger. I og med at Bergen Frp har hatt turbulente tider tidligere, kan det bli uro internt og krav om utskiftning av folk. Jeg tror det er den største trusselen, sier valgforskeren.

- Ved godt mot

Liv Røssland mister ikke motet selv om partiet nå gjør det dårlig på målingene.

— Jeg kommer akkurat fra et landsstyremøte hvor vi jobber frem vår strategi. Vi har klare mål om å få velgere tilbake til Frp. Det handler ikke bare om å være synlig, men å vise at vi er et troverdig alternativ i norsk politikk. Jeg har vært med i politikken lenge, og har vært med på svingningene fra store høyder til lav oppslutning. Vi er ved godt mot, og er full av energi for å gå på, sier hun.