Av Yngve Johnsen og NTB

-Dette er en spontanaksjon som gjennomføres over hele Europa, fra Helesinki i nord til Istanbul i sør, sier Åsgeir Sundan, leder for den bergenske støtteaksjonen.

180 er pågrepet | — For oss er dette en begravelse | Okkuperte partikontor | Nordmann fengslet | Se video fra opptøyene | Se bildeserie

Omlag femti personer møtte opp ved jernbanestasjonen i 13-tiden i dag. Med flagg, bannere og megafon marsjerte de i retning det danske konsulatet i Kalfareveien.

-Vi skal holde en appell. Vi må si ifra hva vi mener om raseringen av Ungdomshuset i København, sier Sundan til bt.no.

Fordømmer ikke volden

Sundan fordømmer ikke voldsbruken blant de radikale ungdommene i Danmark.

-Her har ungdommen bygget opp et tilholdssted gjennom 25 år, og så kommer politiet og raserer det i løpet av en halv time. Da kan jeg godt forstå raseriet. Jeg fordømmer ikke spark og brosteinkasting da, sier han.

-Det er ingen voldspsykopater vi snakker om. Det som skjer er et utløp for raseri over å bli jaget bort fra noe en har bygget opp, legger han til.

Sundan har selv vært i det aktuelle Ungdomshuset i København.

-Det er et veldig kjekt og positivt sted. Bare koselige mennesker. Et slikt fristed er veldig viktig, slår han fast.

Demonstrasjonen i Bergen gikk fredelig for seg. Politiet var på plass, men de fant ingen grunn til å bli der særlig lenge.

København-politiet i beredskap

– Vi er godt forberedt og har styrker nok til å møte enhver ny aksjon, sier visepolitikommissær i København Uffe Uldahl til NTB.

Politiet kaller situasjonen en unntakstilstand. Lørdag er en ny demonstrasjon planlagt fra Rådhusplassen klokka 15 til Sankt Hans Torv på Nørrebro, der bråket startet natt til lørdag.

I formiddagstimene lørdag sperret store politistyrker av områder på Nørrebro etter nattens voldsomme uroligheter. Grupper av aktivister som kjemper for Ungdomshuset, fortsatte med mindre aksjoner i bydelen og på grensen til Frederiksberg utover morgenen lørdag.

500 arrestert

176 personer ble anholdt natt til lørdag, mens rundt 90 ble pågrepet lørdag morgen og formiddag. 77 er varetektsfengslet mens resten er løslatt, de fleste med siktelse, opplyser Uldahl. Totalt er over 500 personer arrestert siden torsdag, da politiet ryddet det omstridte Ungdomshuset på Nørrebro.

Mange av de arresterte er utlendinger, men det er uvisst hvor mange nordmenn som er blant dem.

– De anholdte er en blanding av dansker og utlendinger. Men det er utrolig mange utlendinger blant de arresterte. De er særlig fra Norge, Sverige og Tyskland, sier politikommissær Bent Olsen til dansk fjernsyn.

Politibil i brann

Bråket lørdag natt startet etter en fredelig gatefest på Sankt Hans Torv på Nørrebro, der rundt 2.000 mennesker deltok. Da demonstrasjonen var i ferd med å løse seg opp, ble deltakerne over høyttalere oppfordret til å gå mot Ungdomshuset i Jagtvej uten «å lage ballade». Da slo politiet til, og rykket fram i sidegatene til torget og sperret veien opp til Ungdomshuset.

Det var som å trykke på en knapp.

Et par aktivister kastet flere brannbomber mot politiet. En av bombene traff en pansret politibil, som tok fyr. Sekunder senere svarte politiet med å skyte en stor mengde tåregassgranater mot demonstrantene, som spredte seg i panikk.

Hard kjerne

En hard kjerne av aktivister spredte seg i små grupper over hele Nørrebro og bygde barrikader av biler og sykler. Flere biler og søppelcontainere ble stukket i brann, og tjukke skyer av svart røyk gjorde nattehimmelen over bydelen enda mørkere.

På Nørrebro hang beboere ut av vinduene og tryglet demonstrantene om å la være sette fyr på bilene deres. Men de ble ikke hørt.

Flere steder ble strømmen kuttet, og aktivistene kunne gjemme seg i mørklagte bakgårder og smug.

Blant demonstrantene var det mange tyske aktivister, forteller øyenvitner til NTB.

– Kom dere vekk, disse folkene er farlige, lød advarselen fra en av de danske demonstrantene på stedet.

En demonstrant ble truffet av en brustein i hodet, og ligger hardt skadd på sykehus, melder Politiken.dk.

Skole angrepet

Ta gemyttene begynte å falle til ro på Nørrebro sent på natten, blusset uroen i likhet med natten før opp i området omkring fristaden Christiania. Her trengte aktivister inn på en skole og et gymnas, som ble totalt rasert. Aktivistene kastet blant annet datamaskiner ut av vinduene og brukte flere tusen bøker som kasteskyts mot politiet.

– Dette er helt ubegripelig. Noe slikt har aldri skjedd før, sier skolens rektor Jens Bencke til dansk TV.

I hele Prinsessegade ble det lagt ut spiker, noe som gjorde politiets framrykning vanskelig. Aktivistene lyktes dermed i å flykte inn i Christiania.

Ingen løsning

Foreløpig ser det ut til at en politisk løsning på situasjonen er langt unna.

– Umiddelbart kommer det ikke til å skje noe fra politisk side, sier ungdomsordfører Manu Sareen fra De radikale til avisa Politiken. Med unntak av partiet Enhedslisten mener danske politikere at det er politiets jobb å få situasjonen under kontroll.

Ungdomshuset sier på sin side at de vil kjempe videre.

– Vi er et nettverk som holder møte hver dag, sier talskvinnen Anja.

Ifølge Anja er mange sympatisører fra utlandet kommet til København, og flere skal være på vei.