Anders Bjelkarøy (22) trekker fjordgarnet opp av den speilblanke fjorden med håp om fangst av feit og fin juletorsk. Det er en råvare som det er stor etterspørsel etter akkurat nå, og som han dermed får godt betalt for. Fiske har han drevet i mange år, og fra og med november er det torskesesong.

Men i år er det lite torsk å få.

De siste dagene er det feit laks på mellom to og fem kilo han får i troll— og fjordgarnene sine. At det er rømt oppdrettslaks som dominerer fangstresultatet, gjør ham ikke spesielt glad. Oppdrettslaks er en vare som er langt mindre etterspurt og mindre betalt enn torsk.

Vi må tro at oppdrettslaksen var glad for å slippe ut i det fri. For noen av dem ble det kort tid i frihet. Frisleppet endte med at de satte snuten fast i ett av de mange garnene som nå er satt ut for å fange juletorsk i fjordene fra Sotrabrua og helt sør til Bjørnefjorden.

- Skulle ønske det var torsk

— Helt uvanlig, sier Anders om det som nå skjer i Raunefjorden.

— Normalt får jeg en til to laks i året. Nå har jeg fått 50 store lakser på tre dager! Det er opplagt at dette er rømt oppdrettslaks. Jeg skulle ønske det var torsk som gikk i garnene, og ikke disse lakseruggene, sier Anders.

Han har ute ti garn hver natt. Tirsdag fisket disse garnene 11 laks, onsdag fikk han 22, og i går fikk han 17. Anders tror ikke det er slutt ennå, og regner med at det rike laksefisket fortsetter helt til helgen.

DNA i jakten på eierne

Oppsynsmann Terje Haugland i Statens Naturoppsyn (SNO) har de siste dagene reist rundt i dette området i oppsynsbåten «Skarv».

Sammen med Gunnar Angeltveit fra Fiskeridirektoratet har han sørget for å ta forskjellige prøver av den rømte oppdrettslaksen som nå fyller fjord- og trollgarn. Samtidig samler de også inn prøver av laks i oppdrettsanleggene. I går besøkte de anlegg i Austevoll.

Ved å sammenligne analyser av arveanleggene hos fisken (DNA-analyser) skal opphavet til den rømte fisken finnes.

Regiondirektør Hans Haddal i Fiskeridirektoratet Region Vest regner med at DNA-analyse gir gode sjanser til å spore eieren eller eierne av den rømte laksen.

Færre rømninger

Pr. 1. desember er det rømt 419.000 laks og ørret fra norske oppdrettsanlegg. Den forrige store rømningen skjedde fra Brilliant Fiskeoppdrett på Bømlo under stormen natt til 12. november. To notinnfestninger røyk, og 115.000 oppdrettslaks stakk av.

I hele fjor rømte 963.000 laks og ørret fra oppdrettsanleggene

Haugland forteller at både yrkes- og hobbyfiskere melder om usedvanlig store mengder rømt oppdrettslaks i garnene. De andre fiskerne er av samme mening som Anders. Heller enn oppdrettslaks, ville de hatt den ettertraktede juletorsken i garnene.

FANGST: Anders Bjelkarøy er ikke bare glad for at det er laks, og ikke torsk som er i garnene.
Valde, Vegar