32-åringen ble lokalisert av letemannskapene sent søndag kveld.

— Han er sendt til Gades institutt for obduksjon, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Ved 02.30-tiden i natt ble også helikopteret hevet.

— Helikopteret er overbrakt Havarivernkommisjonen, som skal granske det, sier Andersen.

Helikopteret ble funnet like etter klokken 15 søndag ettermiddag, bekrefter politiets informasjonsleder Trygve Hillestad. Det ble funnet av Bergen brannvesens miniubåt «Frosken», og ligger på en hylle like ved fergekaien.

Øyenvitner forteller at helikopteret landet på kaien et kvarter før styrten. Da det lettet igjen, skal det nesten umiddelbart ha gått i sjøen. Like etterpå gikk det rett til bunns.

- Vinglet

— Det virket vinglete og nervøst da det lettet. Så traff plutselig rotoren vannet. Jeg kastet meg ned, for jeg fryktet at rotorbladene ville løsne og bli slengt hitover, forteller Kåre Skarstein til TVHordaland.

Han stod og fisket på kaien da ulykken skjedde.

— Kvinnen kom seg først opp til overflaten. Da hun ble tatt i land, så vi en mann som fløt med ansiktet ned, sier Skarstein.

- Helt skjelven

— Alt skjedde helt rolig. Det var ingen brå bevegelser, før rotorbladet traff vannflaten med et smell, sier Ole Gabriel Kverneland (23), som fisket på fergekaien da dramaet utspilte seg.

— Etter kort tid kom det en kvinne opp fra helikopteret. Litt etter kom også en mann til overflaten. Da var det kommet en gummibåt til, og de om bord hjalp mannen. Han virket livløs, men fikk førtehjelp, forteller Kverneland.

Da bt.no snakket med ham, var han ennå sterkt preget av dramaet.

— Jeg er helt skjelven, sier han.

Hvorfor piloten fikk problemer, er foreløpig uvisst.

Hørte skrapelyd

— Vi hørte en skrapelyd da helikopteret lettet, en lyd som den vi hører når en bil ikke går helt i gir, forteller Ivar Birkeland. Han sto på kaien ved ferjeleiet på Breistein sammen med sin kone Randi da ulykken skjedde.

De observert to glade personer som kom springende ned mot helikopteret og satte seg inn. Like etter lettet det. Helikopteret la seg over mot sjøen, høyden var ikke stor. Straks mistet det høyde og deiset i sjøen.

— Vi kjente oss så maktesløse der vi sto, sier Randi Birkeland, som selv var til god hjelp og trøst for den unge kvinnen som raskt ble reddet i land. Hun sto der, holdt om henne og snakket med henne sammen med ambulansepersonellet.

Randi og Ivar Birkeland berømmer mannen som var ute i båt og fikk brakt kvinnen og helikopterføreren på land.

I kontakt med tårnet

Årsaken til styrten er ikke kjent.

— Piloten var i kontakt med tårnet på flyplassen på Flesland før det landet på kaien. Det ba om trafikkinformasjon. Det opplyste ikke om problemer av noen art, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.no.

MMS-FOTO: Oddleiv Apneseth.
MMS-FOTO: ODDLEIV APNESETH