Statsråd Anniken Huitfeldt var tirsdag ettermiddag i byen for å dele ut 4,5 millioner til tiltak for barn og unge i Bergen. Blant annet får ungdomsorganisasjonen New Page 300.000 kroner i øremerkede fattigdomsmidler.

Huitfeldt hadde invitert seg selv til en uformell omvisning på New Page sine kontorer i Sandviken, for å kunngjøre pengeutdelingen og møte ungdommer og høre om deres erfaringer innenfor både New Page og barnevernet.

— Jeg er veldig glad for å få komme hit. New Page er et forbilde for norsk barnevern, sier Huitfeldt.

- Tett på ungdommene

De øremerkede fattigdomsmidlene hun deler ut er del av tildelingen storbymidler 2009, som går til ungdom i områder med store levekårsproblemer.

— Vi er tett på ungdommene. Jo større utfordringer det er, jo tettere må vi innpå. Hovedjobben er fremdeles en til en, sier New Page-leder Marco Elsafadi til statsråden.

Elsafadi mener at en av hovedgrunnene til New Pages suksess er at organisasjonen gir ungdom mulighet til å teste ut ferdigheter i et trygt miljø, og at barn og unge inkluderes i et fellesskap hvor voksne legger premissene for aktiviteter og samvær.

Ikke nok ressurser

Statsråden ble vist rundt i New Pages lokaler, men ba også om tilbakemelding fra ungdommene og de ansatte.

Elsafadi mener at problemene innenfor barnevernet ikke ligger i prosessene, men at det ikke er tilstrekkelige ressurser.

— Jeg synes synd på saksbehandlerne i barnevernet. Jeg hadde blitt sykemeldt på et halvt år hvis jeg hadde hatt deres jobb, sier Elsafadi.

Les statsråd Anniken Huitfeldts BT-kronikk om barnevernet

Trenger mer

Og det trengs mye mer før både barnevernet og New Page er i stand til å gjøre den jobben de ønsker å gjøre, mener nestleder Rebecca Skaar i New Page Bergen etter at statsråden har forlatt lokalene.

— Statsråden kommer her med store ord om støtte, men beløpet står ikke i forhold til det hun sier, uttaler Skaar etter barne- og likestillingsministerens besøk.

— Vi driver New Page på et minimum. Alle jobber mer enn vi skal fordi vi liker det vi gjør. Vi jobber rett og slett ræven av oss. Hadde vi fått mer penger, kunne vi fått flere ansatte, sier Skaar.

Måtte droppe påskeleir

  • Vi spinker og sparer for å få råd. Denne fikk vi i julegave, for eksempel, sier hun og peker på en spillkonsoll som ungdommene bruker.

Og påskeleiren til New Page måtte i år droppes på grunn av økonomien. Regjeringen må satse på organisasjoner som New Page, mener Skaar, som lover at samfunnet vil få rikelig tilbake hvis det settes inn mer penger til barn og unge.

— Du kan gange det du investerer med hundre. Å sette inn midler på forebyggende arbeid lønner seg alltid.

New Pages filosofi er at ungdommene skal få et tilbud om aktiviteter, få samtaler en til en og ha støttekontakt tilgjengelig 24 timer i døgnet, og det er umulig uten midler.

Fornøyde ungdommer

Kaj Ramsvik (15) og André Sorgendal (17) har lenge vært involvert i New Page, og skryter av de ansatte og aktivitetene.

Pengene fra barne- og likestillingsdepartementet vil komme godt med fremover, mener de.

— Jeg tror dette gir New Page et lite dytt i ryggen.

- Ser på New Page som venner

  • For meg har New Page betydd mye, jeg ser på dem som venner, sier Ramsvik, som mener det er et stort problem at ungdom ikke føler at de kan dele ting med behandlerne i barnevernet.

Han har hatt basketspiller Drazen Kasaic som «stifinner» i New Page i tre og et halvt år, noe som betyr at Kasaic er tilgjengelig på telefon 24 timer i døgnet i tilfelle Ramsvik skulle trenge å prate.

— Det har vært en utrolig opplevelse for meg å se hvordan han har utviklet seg. Han er en helt annen gutt i dag – glad og positiv, sier Kasaic.

Ørjan Deisz
Ørjan Deisz
Ørjan Deisz