— Vi var sikre på at pengene var tapt. Dette er en stor lettelse, sier sønnen, 44 år gamle Jarl Giske.

BT fortalte i går om hans far, Johannes Giske. Den alvorlig syke 81-åringen ble natt til 14. desember vekket av en mann som utgav seg for å være lege. Mannen sa han ville forsikre seg om at 81-åringen var ved bevissthet, og ba om å få koden til bankkortet hans. I dagene etterpå svindlet «legen» 81-åringen for 62.000 kroner.

21. desember døde 81-åringen. Noen uker senere ble familien gjort oppmerksomme på den hjerteløse svindelen, og saken ble anmeldt. Mannen som utgav seg for å være lege, er pågrepet - og har tilstått.

Johannes Giske fra Ålesund er tidligere banksjef. Mandag besluttet Sparebanken Møre, hans tidligere arbeidsgiver, å tilbakebetale summen som var tappet fra kontoen. Dermed slipper enken å måtte bekymre seg over økonomien, midt i sorgen over mannens bortgang.

— En enkel avgjørelse. Det er helt tydelig at 81-åringen ikke har visst grov uaktsomhet da han ga fra seg bankkoden, og da kan ikke familien stilles økonomisk til ansvar, sier bankens advokat - Knut Johan Muri.

— At 81-åringen har jobbet i en av bankene som fusjonerte til Sparebanken Møre, har ikke spilt noen rolle for vår avgjørelse, legger han til.

— Banken har vært hjelpsom. Det ville nok ikke vært noen kunst for advokatene å sno seg unna ansvaret. At de uoppfordret tar regningen, setter vi pris på, sier Jarl Giske.

FAKSIMILE av Bergens Tidende i går.