I går møtte faren i Nordhordland tingrett, tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

Saken mot faren i 20-årene startet da han var alene med den fire måneder gamle gutten en ettermiddag i februar.

Faren tilkalte sin daværende samboer da babyen ifølge hans forklaring sluttet å puste, og ble kald.

Etter hvert ble ambulanse tilkalt, og barnet ble fraktet til barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Der ble det påvist så store skader at politiet ble varslet.

Fikk hjerneskade

Den lille gutten hadde brudd på hodeskallen og blødning i hjernen. Det ble også påvist en hjerneskade, forklarte rettsmedisiner Inge Morild, som er oppnevnt som sakkyndig.

I tillegg hadde babyen brudd både i en arm og i det ene lårbenet.

Faren nekter straffskyld, og sier han aldri har ristet eller brukt vold mot babyen.

Den dagen barnet havnet på sykehus hadde han derimot mistet babyen i gulvet, forklarte faren i retten i går.

— Han gjorde et rykk bakover med kroppen, og falt mot gulvet i en voldsom fart, med hodet først, forklarte mannen.

Han mener han sto på knærne på gulvet og holdt babyen på den ene armen da gutten glapp for ham.

Faren fikk i følge sin forklaring først roet ned babyen etter fallet, men litt senere begynte babyen å skrike igjen, før gutten plutselig ble livløs og faren ringte etter hjelp.

- Stemmer ikke med fall

Tre medisinsk sakkyndige forklarte i går retten om skadene på den lille gutten og hvordan de kan ha oppstått.

De avviser alle at farens forklaring om at han mistet gutten i bakken stemmer med skadene.

Bruddene i armen og lårbeinet kunne ikke ha oppstått ved et fall, mens det måtte ha vært snakk om et langt høyere fall enn faren forklarte før det kan oppstå så alvorlige hodeskader som babyen hadde.

Den typen brudd som babyen hadde i lårbeinet er typisk for babyer som er blitt ristet, mens bruddet i armen trolig skyldes at noen har holdt i barnets hånd og dratt eller vridd, forklarte overlege Eva Charlotte de Lange ved Rikshospitalet. Hun jobber til daglig med utredning av barn som en mistenker er blitt mishandlet.

- Karakteristiske skader

Også skadene i hodet tyder på at barnet er blitt ristet, ifølge rettsmedisiner Inge Morild ved Gades Institutt. I tillegg tyder bruddet på hodeskallen på at barnet har fått et kraftig støt mot hodet.

— Skadene er karakteristiske for såkalt «Shaken baby syndrome», sa Morild i sin forklaring.

Den tiltalte faren og hans forsvarer Fredrik Verling antydet i retten at skadene kan ha oppstått tidligere den aktuelle dagen, da et annet familiemedlem passet babyen.

Det mener de sakkyndige er lite sannsynlig, siden verken barnets mor eller andre familiemedlemmer merket noe spesielt på barnet før faren ble alene med ham.

Det er foreløpig uklart om babyen har fått varige skader. I tiltalen er det tatt forbehold om å kreve erstatning og oppreisning til gutten.

Rettssaken avsluttes i dag.

AVVISER FORKLARING: De medisinsk sakkyndige Peer K. Lilleng (fra høyre), Inge Morild og Eva Charlotte de Lange mener ristinger årsaken til skadene på den fire måneder gamle gutten ¿ og ikke fall, slik barnefaren forklarer. Her i samtale med aktor AsbjørnOnarheim (til venstre).