Si din mening i kommentarfeltet i bunnen av saken!

Denne uken bestemmer trolig byrådet seg i den antatt mest betente og vanskelige saken denne fireårsperioden. Skal bergenserne betale 25 prosent mer i bompenger for å finansiere Ringvei vest og forlenge Bybanen til Flesland?

Nei til økning uansett

Hvis velgerne i Bergen fikk bestemme ville det blitt nei på det spørsmålet. Drøyt halvparten av de spurte sier nei til høyere bompengesatser til Ringvei vest Nesten seks av ti velgere vil ikke betale mer i bompenger for å forlenge Bybanen. Det viser målingen Sentio har gjort for Bergens Tidende.

Les også:

Mener staten bør betale

Men byrådspartienes velgere tar kaken. Bare hver femte Frp-velger vil ha høyere bompenger for å finansiere en forlengelse av Bybanen. Hver fjerde KrF-velger sier ja, mens hver tredje Høyre-velger gjør det samme. Byrådsleder Monica Mæland kan styre sin begeistring for å gi bergenserne høyere bompenger:

Forberedt på velgerstraff

— Lokalt, både her og andre steder, føler politikere seg tvunget til å fremme bompengesaker. Staten betaler ikke, selv om den flommer over av penger. Betaler ikke vi, så skjer det ingenting.

— Hva tror du blir velgernes dom over de partiene som fremmer en sak om å øke bompengesatsene?

— De fleste av oss må være forberedt på at velgerne ikke synes noe om dette. Men samtidig må vi tørre å ta upopulære standpunkter av hensyn til byens utvikling de neste 10-20 årene, sier Mæland.

**Les mer:

Fem om bybanen**

Blant opposisjonens velgere er holdningen en ganske annen. Med unntak for Arbeiderpartiets velgere, der motstanderne har et beskjedent overtak, så er bompengetilhengerne i flertall hos Rødts, Senterpartiets, Venstres og SVs velgere.

Begeistret ja i SV

I sistnevnte gruppe er bompengebegeistringen nærmest unison. Bare hver tiende SV-velger sier nei til bompengeøkning så lenge pengene blir brukt til å forlenge Bybanen. Det plager ikke gruppeleder Oddny Miljeteig (SV):

— Jeg synes det er veldig gildt. Det viser at vi er i takt med velgerne våre. De forstår at Bybanen er en viktig ryggrad i kollektivsystemet og er villig til å betale for det.

Bergenserne er litt mer positive til å øke bompengene for å bygge veier enn bybane. Blant byrådspartiene er faktisk et flertall av Høyre-velgerne villige til å betale mer om pengene går til Ringvei Vest.

Frustrasjon i KrF

Det er bare blant KrFs velgere formålet ikke spiller noen rolle. Protesten er like sterk uansett.

— Du hadde fått det samme svaret om du hadde stilt spørsmålet til KrFs politikere. Reaksjonen uttrykker en frustrasjon over at det er så mange bompengeprosjekt på Vestlandet. Jo flere prosjekter vi får, dess mindre blir aksepten, sier gruppeleder Filip Rygg, KrF.

PS: Det må understrekes at når tallene brytes ned på de minste partiene blir feilmarginene større enn for vanlige målinger.