— Jeg er kjempeglad for at jeg endelig har nådd frem, spesielt siden forsikringsselskapet hele tiden har nektet for at en «så liten ulykke» kunne gjøre så stor skade, sier den 37 år gamle kvinnen til Bergens Tidende.

Dommen fra Bergen tingrett falt for to uker siden. Det er foreløpig uklart om Vesta vil påkjære dommen. Ankefristen går ut om to uker.

Ble slengt rundt i veibanen

Ulykken skjedde i juli 1994 på E39 i Eidsvåg, et stykke før Selviktunnelen. Kvinnen kom kjørende i høyre kjørefelt da hun ble oppmerksom på traileren som nærmet seg i feltet til venstre. Sammenstøtet skjedde da traileren skulle skifte felt, men i stedet kjørte inn i venstre bakskjerm på 37-åringens bil med voldsom kraft.

Personbilen ble slengt sidelengs rundt i veibanen, støtte to ganger borti en midtrabatt, før den stoppet i noen busker - stående med fronten mot kjøreretningen. Fartsgrensen på stedet var 90 km/t.

Kvinnen fikk umiddelbart smerter i nakken, og etter å ha vært på legevakten ble hun sykemeldt i en uke.

— Etterpå gjorde jeg alt for å holde meg oppegående. Jeg tvang meg selv til å fortsette i full jobb i godt over et år, samtidig som jeg fikk behandling. Da behandlingen ikke hjalp, måtte jeg kaste inn håndkleet. Og da klarte jeg ikke mer, sier 37-åringen.

- Følte meg mistenkeliggjort

Men kvinnens pågangsmot og iherdige jobbinnsats kunne ha straffet seg. Vesta Forsikring hevdet nemlig i retten at det slett ikke er normalt for en med så alvorlig nakkeskade å jobbe for fullt i lang tid etter ulykken, og at det derfor måtte være andre ting som var årsaken til de store smertene. Kvinnen fikk i 1997 konstatert lymfekreft, og det ble antydet at den psykiske påkjenningen kunne forårsake smertefulle muskelspenninger.

— I tillegg dro selskapet frem en ryggskade som jeg hadde i tenårene, og de hevdet at sammenstøtet med traileren ikke var kraftig nok til å forårsake slik skade. Jeg følte meg mistenkeliggjort. Det var nesten som om de beskyldte meg for å lyge i retten, sier kvinnen.

Hennes advokat Otto Roll er svært glad for at retten trodde på kvinnen, og mener dommen er betryggende for andre med samme skade.

— Nakkeskade etter bilulykker blir som regel veldig vanskelige saker. De skadde blir ofte møtt med en kald skulder av forsikringsselskapet, og det blir en lang, slitsom og veldig ressurskrevende prosess å kjempe for sin rettmessige erstatning, sier Roll til Bergens Tidende.

Det lyktes ikke BT i går å komme i kontakt med Vesta Forsikrings prosessfullmektige, advokat Halldis Vinje.

Smerter resten av livet

Den 37 år gamle kvinnen er nå 70 prosent uføretrygdet og må trolig leve med store nakkesmerter resten av livet. Trebarnsmoren får smerter av helt dagligdagse ting som å løfte en bærepose, støvsuge, kjøre bil og å løfte på sitt tre år gamle barn.

— Livet mitt er blitt helt forandret, sier hun

Likevel er erstatningen er nesten i sin helhet kompensasjon for tapt inntekt. Bare 90.000 av de 1,45 millionene er såkalt menerstatning for de fysiske skadene.

— Skaden er egentlig ikke det verste. Det er en veldig vond følelse å aldri kunne arbeide som før. Pengene kan aldri gjøre noe med det, sier kvinnen.