— Jeg føler jeg har dummet meg ut offentlig og beklager.

Det sier Trond A. Johnsen i Norheimsund. Firmaet hans har ansvaret for å pløye veiene i Hardanger og over Kvamskogen. Han er hyret inn av Läminkainen som igjen gjør jobben for Statens vegvesen.

Fått mye kritikk

— Vi har jobbet i ett, men det har ikke vært godt nok. Jeg beklager.

— Vi har hatt bilene på veien mer eller mindre døgnet rundt i en uke. Men det kom enorme snømengder på kort tid, og snøen var våt og tung. Den ble raskt hardpakket, sier han til BT.

Folk i Hordaland har vært svært kritisk til snøryddingen på veiene etter at vinteren kom for noen dager siden. Det har vært rettet mye kritikk i området Voss/Hardanger. Johnsen har ansvaret for å rydde veien fra Granvin til Gulbotn. Da BT snakket med ham torsdag ved 16.30-tiden, pustet han litt lettet ut.

— Det er nesten bart på Kvamskogen nå.

- Når var dere der i morges?

— Klokken 04.30. Vi pløyde, men det snødde noe voldsomt.

- Skulle hatt flere biler

- Hvordan har uken vært?

— Jeg føler jeg ikke har levert det jeg skulle. Når du brøyter, blir aldri alle fornøyde. Men målet er at flertallet skal være det. Vi har vært fire mann som har kjørt lange økter. Jeg har knapt sovet, men sånn er det å være sjef. Man kan ikke ta livet av andre, man tar livet av seg selv, sier han.

— Har du godt nok utstyr?

— Ja, det har jeg, vi har ploger og skjær, samt traktorer. Men jeg skulle kanskje hatt flere biler i beredskap. Det kom så mye snø, og det var langt mer enn ventet. Vi har kjørt i ett, men ikke klart å holde veien ryddet. En natt, jeg husker ikke hvilken, snødde, lynet og tordnet det noe voldsomt. Til slutt måtte vi stanse. Hadde dette vært en fjellovergang, hadde den blitt stengt, sier Johnsen.

Han er forberedt på å få kjeft og han unnskylder seg ikke. Sjefen legger seg flat og innrømmer at han ikke har vært god nok.

— Skulle dette ha gått greit, måtte jeg hatt fire ekstra biler i beredskap. Dette får vi ta lærdom av fremover, men det blir kanskje 20 år til vi får tilsvarende snøfall.

To meter snø i desember

Torsdag kveld er det omtrent 85 cm snø på Kvamskogen, opplyser vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Trond Thorsteinsson.

— Det har kommet nærmere en meter snø den siste uken. Kanskje to meter totalt i desember.

Da BT snakket med Vervarslinga på onsdag, lå det 96 cm snø på Kvamskogen. Sist gang det ble målt så mye snø på Kvamskogen i desember var i 1982. Men natt til torsdag kom det enda mer.

— Natt til i dag ble det målt 104 cm snø på Kvamskogen, forteller Thorsteinsson.

Det har kommet nedbør hver dag de siste ti dagene.

— Men det har ikke nødvendigvis falt som snø hele tiden. Det er nok ganske jevnt fordelt mellom snø og regn.

BEKLAGER: Trond A. Johnsen har brøytet snø hele uken, men har likevel fått mye kritikk.
ARNE HOFSETH