KRISTIN JANSEN DAG IDAR TRYGGESTAD

I går ble 32-åringen varetektsfengslet for to uker.

— Vi kan bekrefte at det er gjort en ny vurdering av sikkerheten til Erna Solberg, og at hun nå har fått livvakter, sier informasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste, Martin Bernsen.

Han vil ikke gå i detalj om opplegget rundt kommunalministeren.

Den siktede irakeren ble pågrepet på nyttårsaften, og har sittet i arresten i helgen. Han nekter for å ha fremført truslene, og påkjærte kjennelsen om varetektsfengsling på stedet.

— Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen, og tar fengslingen svært tungt, sier advokat Vegard Austgulen som møtte for forsvarer Egil Jordan i Bergen tingrett i går.

Skal ha truet i telefonen

Etter det Bergens Tidende kjenner til skal irakeren ha fremsatt truslene i en telefonsamtale med en kamerat, som gikk videre til politiet med saken. Den siktede 32-åringen mener beskyldningene mot ham er oppspinn, og at de skyldes en pengekrangel med kameraten .

— Min klient mener påstandene er grunnløse, sier forsvarer Vegard Austgulen.

Erna Solbergs statssekretær, Roger Iversen, bekrefter at kommunalministeren og hennes medarbeidere vet om forholdet, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

— Det er politiet som svarer på spørsmål om statsrådenes sikkerhet, sier han.

Aktor i saken, politiadvokat Per Johan Askevold ønsket i utgangspunktet varetektsfengsling i fire uker, men er likevel godt fornøyd med de to han fikk.

— Nå vil vi fortsette etterforskningen blant annet ved å avhøre vitner og gjøre tekniske undersøkelser. Mye vil bli avklart i løpet av disse to ukene, sier han.

— Hva betyr det for etterforskningen at det er en statsråd som er truet?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Holdt tett om fengsling

Politiet informerte ikke om fengslingsmøtet som ble holdt i går på vanlig måte. Da BT ringte Bergen tingrett i halv elleve tiden fikk vi ikke vite om varetektsfengslingen. Først klokken ett bekreftet politiet at irakeren skulle fremstilles. Per Johan Askevold hevder likevel at dette ikke var bevisst strategi.

— Det var et resultat av en intern kommunikasjonssvikt. Vi var rett og slett ikke klar over at denne mannen satt i arresten før utpå dagen. På grunn av en misforståelse hadde ingen tatt hånd om saken, sier han.

Den 32 år gamle irakeren som nå er varetektsfengslet ble i desember 2003 dømt til fengsel i ett år for trusler mot kommunalminister Erna Solberg. Han ble da betegnet som farlig av psykiateren som vurderte ham særlig i pressete situasjoner.

— Vi mener at truslene ikke bare er impulstanker. Han virket fast bestemt på å ta livet av Erna Solberg, uttalte politiet den gang.