Foran seg på bordet har John Erstad tre purringer. Bergen Legevakt påstår at hans kone var til konsultasjon den sjette mars 2002. Men Erstads kone har vært død i nesten fire år.

— Jeg har fått mange sjokk i livet, men når det kommer regninger til min kone i 2002, da begynner det å rase sammen, sier 87-åringen.

Tirsdag fortalte BT om Siw Stefansen Hjørnevik som fikk regninger for konsultasjoner hun aldri hadde hatt. Legevaktsjef Frank van Betten sa det var en glipp. Henvendelser avisen har mottatt tyder på at glippen er langt fra et engangstilfelle.

— Dette er en veldig spesiell sak. Vi har notert at kvinnen er død, men i mars har vi fått overført en eldre, kvinnelig pasient og skrevet inn i feil journal. Hvor feilen har oppstått er vi usikker på, men vi skal selvfølgelig forsøke å rette det opp. Først og fremst finne den virkelige pasienten, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Har fått flere regninger

John Erstads kone er ikke den eneste i familien som får feilaktige regninger fra helsevesenet. Selv har han mottatt to regninger fra Haukeland sykehus. De vil han skal betale for undersøkelser som angivelig skal være gjennomført tiende februar og tiende mars. Da var Erstad hjemme hos seg selv.

— Alt rotet tar knekken på meg. Jeg har ikke krefter og overskudd til å ringe rundt og krangle med helsevesenet. Jeg er kommet dit at jeg ikke orker mer, sier Erstad.

Får ordne opp selv

Operasjoner og lang tids sykdom på kreftene. Selv om purringene er kommet inn orker rett og slett ikke å forklare og ordne opp med Legevakten.

— Nei, de får komme til meg. Jeg vil ikke bruke tellerskritt på å ordne opp med dem. De får skjønne det selv, sier pensjonisten. Legevaktsjefen beklager det inntrufne.

— Det er svært uheldig når sånne ting skjer. Det beviser bare at leger er mennesker som alle andre og kan gjøre feil, sier van Betten som mener det er sjelden Legevakten bytter om journaler.

John Erstad får stadig purringer på legeregninger til sin kone. Hun døde for nesten fire år siden. – Dette tar knekken på meg, sier 87-åringen.
FOTO: VEGAR VALDE