Restriksjonene på fyrverkeri i Bergen sentrum nyttårsaften blir i år de strengeste noensinne her til lands. Politimester Vidar Refvik og brannsjef Helge Eidsnes har lagt ned totalforbud mot raketter og høyt bakkefyrverkeri i hele Bergen sentrum, innenfor den gamle bompengeringen, med unntak av raketter som skytes opp over sjø.

— De siste årene har vi sett mer og mer av en ukultur blant folk, hvor man står med ølposen i den ene hånden, og fyrverkeriet i den andre. Det er den ukulturen vi nå håper å komme til livs, sier brannsjef Eidsnes.

Se etter klasse 2

Han mener det kun er flaks som gjør at byen hittil ikke har opplevd noen storbrann i trehusbebyggelsen på grunn av uforsiktighet nyttårsaften.

— Lykken har vært bedre enn forstanden. Det er veldig små marginer når en rakett først lander på et hustak, sier brannsjefen.

Som vanlig blir det kun tillatt å skyte opp fyrverkeri mellom klokken 18.00 og 02.00 nyttårsaften. Bor du i sentrum, må du nøye deg med stjerneskudd eller enkelt bakkefyrverkeri.

— Generelt kan vi si at alt fyrverkeri som forlater bakken eller har en stigehøyde på over to meter, blir forbudt å bruke i sentrum, sier brannsjefen.

Er du i tvil, så ta en titt på varedeklarasjonen på emballasjen. Alt fyrverkeri skal være klassemerket. Klasse 1 og 2 er tillatt for bruk i sentrum, mens klasse 3 kun kan sendes opp utenfor bompengeringen.

Bøter for romjulspang

Men det er ikke bare uvettig oppskyting på nyttårsaften som skal bekjempes i år. Både brannsjefen og politiet har sett seg mektig lei på at rakettsmellene starter bare timer etter at fyrverkeriet er lagt ut for salg tredje juledag.

— Derfor kommer vi i romjulen kommer til å sette opp en egen fyrverkeripatrulje, som skal kjøre rundt og bøtelegge folk som sender opp raketter, forteller Arne Rønnestad, leder for ordensavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Enhver som blir tatt i å sende opp fyrverkeri før kl. 18 nyttårsaften, vil bli ilagt en bot på minimum tusen kroner. Straffen vil bli likelydende for folk som blir tatt for å skyte opp raketter innefor forbudssonen på nyttårsaften.

— Størrelsen på boten vil øke, dersom man sender raketter utover bebyggelse eller mot andre personer, sier Rønnestad.

Festfyrverkeri på Skolten

Håpet er at disse tiltakene skal få folk til å bruke fyrverkeriet sitt på en fornuftig og trygg måte, eventuelt spare pengene og trekke til sentrum rundt midnatt.

Som BT skrev i forrige uke, blir det et gedigent festfyrverkeri på Skoltegrunnskaien, i regi av Bergen Sentrum AS. Det 15 minutter lange showet koster 200.000 kroner, og er finansiert av næringslivet og privatpersoner i Bergen.

Det var brannsjef Eidsnes som tok initiativ til å skaffe byen et flott festfyrverkeri, som han håper vil bli en tradisjon i Bergen.

— Dette blir et flott fyrverkeri som blir synlig for nesten hele Bergen, og det vil bli mye finere å se på enn de puslete rakettene som folk flest pleier å sende opp, sier Eidsnes.

Både han og politiet oppfordrer folk om å se fyrverkeriet på litt avstand, gjerne fra Vågen eller Festningskaien. Der vil man nemlig ha best utsikt, skal man tro brannmesteren.

GLEDER SEG: Brannsjef Helge Eidsnes (til v.) er svært tilfreds med de strenge reglene for bruk av fyrverkeri i sentrum nyttårsaften. Politioverbetjent Arne Rønnestad (til h.), som her studerer en demonstrasjon av lovlig fyrverkeri, lover bøter til de som ikke klarer å respektere reglene.<p/>ODD MEHUS (foto)