Vi står på trappen og venter en stund etter å ha ringt på døren. Da Mariann Christensen åpner har hun en av de seks måneder gamle trillingene på armen. Fra etasjen over høres spedbarnsgråt, ikke fra et, men fra to spedbarn.

Multitasking

Oppe i stuen beveger hun seg rutinert fra Christoffer i vippestolen — inn med smokken - til Erik som ligger på et teppe på gulvet under et stativ med små fargerike leker. Erik fortsetter å gråte, derfor går Mathias i vuggen, mens Erik blir løftet opp. Gråten forstummer.

- Vuggen har vært en velsignelse. Jeg kan gynge på én samtidig som jeg mater en av de andre, sier Mariann.

Hun prøver å legge ned Erik, men han skriker ut i indignasjon i det ryggen treffer teppet.

- Hissigproppen! Vil du ikke ligger her? sier mor og løfter ham opp igjen.

Jeg ble så oppgitt at jeg begynte å le

Så begynner Mathias i vuggen å skrike. Smokken har falt ut, mor på plass, smokken inn, et lekedyr opp til det ene kinnet og ett til opp til det andre.

- Jeg har heldigvis lært ett og annet om hva de liker best.

Noen minutters stillhet

Det virker. Mathias roer seg, og i noen minutter er det stille. En halvtime tidligere kokte det, slik det alltid gjør rundt måltidene.

- Jeg må begynne med stellet litt før den første er sulten, skal jeg komme meg igjennom uten for mye skriking (se logg).

- Jeg prøver også å få spist litt selv, men det blir dessverre forsømt. Som oftest må jeg nøye meg med en skive.

Trillingene er født to måneder for tidlig. De har vært mye plaget med sykdom, og enkelte ganger har det vært helt på kanten, med både hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

- Lunge— og fordøyelses- systemet er dårlig utviklet, og vi må passe veldig på så de ikke blir forkjølet. Denne uken har de vært syke i fem dager. Da henger frykten i deg, for du vet hva som kan skje.

Christoffer er litt spastisk, noe som av og til rammer premature. Han trenger trening, men det får Mariann ikke tid til. Selv har hun hatt bekkenløsning og har timer hos fysioterapeut, men de får hun ikke benyttet seg av.

trillingar02 (1).jpg
VEGAR VALDE

Mann på sykehus

- Jeg har ikke tid til noe annet enn å ta meg av de små. Jeg kommer meg ikke ut, og selv om jeg får hjelp av familie og venner, så er det såpass krevende å ha ansvar for dem at jeg ikke kan overlate dem helt alene til andre.

De siste tre ukene har det blitt ekstremt slitsomt. Mannen har Morbus Crohn. Det er en kronisk tarmsykdom som forverres av stress. Han har vært innlagt på sykehus de siste tre ukene.

- Det var dette vi var redd for. At han skulle bli syk av belastningen.

Trenger flere hender

Sykdommen har ført Mariann ut i et umulig uføre.

- Jeg trenger desperat flere hender. De to timene med hjemmesykepleie pr. dag er langt fra nok.

— Det er grenser for hvor lenge dette kan gå.

Da mannen ble innlagt ba hun om akutthjelp. Svaret fra forvaltningsenheten kom etter fire dager. Mariann kunne få hjelp til husvask hver 14. dag.

- Jeg ble så oppgitt at jeg begynte å le. Hva skal jeg med husvask hver 14 dag. Jeg trenger mer hjelp hver dag. Det verste var at de ba meg ta kontakt med Home start, en frivillig organisasjon som skal hjelpe sånne som meg. Men det kan vel ikke være meningen at frivillige skal overta kommunenes ansvar.

I den første perioden etter at trillingene kom hjem, hadde de hjemmehjelp.

Det var en ekstremt krevende periode der all tid gikk med til mating, stell, flaskevasking, laging av melkeblandinger, klesvask osv (se logg).

Etter hvert ble det hjemme-sykepleie - i en periode fire timer pr. dag. Nå er antall timer redusert til to.

Savner søvnen

- De som kommer er svært dyktige og til god hjelp, men jeg kan ikke melde meg ut mens de er her.

— Det gir avlastning, men noen ganger blir ikke hjemmesykepleieren ferdig med stellet før hun skal videre til neste pasient. Og kommer det nye folk, må jeg bruke tid på å lære dem opp.

Mariann har bedt om mer hjelp. Minst fire timer hver dag. En nattvakt i ny og ned hadde og vært bra.

- Det hadde vært godt å få fire timer søvn i strekk én natt, men en nattevakt er vel for mye forlangt. Hun engster seg for mannen. Han har vært svært syk de siste dagene, og kommer ikke hjem på en stund.

- Jeg har ikke besøkt ham en eneste gang etter at han kom på sykehuset, og har dårlig samvittighet for det. Når han kommer hjem, må situasjonen være bedre, ellers er faren stor for nytt sykehusopphold.

Mariann Christensen laget en logg over da hun og mannen var sammen om oppgavene. Nå er hun alene om det meste av oppgavene. Her er et utdrag fra loggen.

ETTER STELLET: Mariann Christensen kan ikke regne med et rolig øyeblikk så lenge barna er våkne. Her med Mathias på armen, Christoffer skrikende og Erik i noenlunde ro.
Vegar Valde