KrF-politiker og byråd for byutvikling, klima og miljø, Filip Rygg, er ikke særlig begeistret for å betale restskatt. I hvert fall om man skal tro Facebook-siden hans fredag i forrige uke.

«Å betale restskatt er like morsomt som å brette klær. Jeg tenner to lys i kveld, oppfordrer deg til å gjøre det samme» skrev han.

I kommentarfeltet presiserte han at «haugen med ubrettede klær er stor».

— Var ironisk

Rygg er en aktiv bruker av sosiale medier. Han understreker at han ofte er ironisk i det landskapet.

- Hva mener du egentlig med kommentaren?

— Kun litt ironi, som det er en god del av på min Facebook-side. Jeg anbefaler bt.nos lesere å følge meg på Facebook. Der vil de få daglige oppdateringer om mye av det spennende som skjer med byutviklingen i Bergen.

Det er vel ikke noe signal?

Filip Rygg (KrF)

- Men restskatt er noe man betaler fordi man fortjener det. Eller?

— Det håper jeg da inderlig!

- Hva tenker du om signalet du her sender til dine 2000 venner på Facebook?

— Det er vel ikke noe signal? Jeg betaler min skatt med glede, og som folkevalgt er jeg så heldig å få se hva pengene går til.

Indirekte kritikk av seg selv

— Det er ikke en spesielt graverende uttalelse, men jeg tror nok ikke han har tenkt over at dette er en indirekte kritikk av hans eget parti som har vært med å vedta det systemet man har i dag, sier Svein Tore Martinsen, analytiker av politikk og sosiale medier.

Martinsen holder på å skrive en bok om sosial kommunikasjon, der han blant annet har sett på politikeres bruk av sosiale medier. Han trekker frem Rygg som en av de mest drevne politikerne i Bergen på dette området.

— Han burde derfor kjenne til at det som legges ut på de sosiale mediene raskt kan plukkes opp av profesjonelle medier. Han burde også kjenne til at han alltid blir oppfattet som politikeren og ikke privatpersonen Filip Rygg på Facebook og lignende, sier Martinsen.

Vanskelig å være ironisk skriftlig

Han presiserer at dess høyere opp i politikken man er, dess vanskeligere er det å være privat på sosiale medier. Alt blir oppfattet som uttalelser fra en politiker.

Rygg skriver selv i kommentarfeltet at han mener uttalelsen ironisk, men Martinsen mener det kan være vanskelig for leserne å skjønne dette.

— Det er vanskelig å forstå at han er ironisk her. Generelt er det svært vanskelig å være ironisk skriftlig, sier Martinsen.

Refses av sine egne

To av Ryggs egne partifeller reagerte umiddelbart på uttalelsen:

«Tenk på alle samfunnsoppgåvene som kan løysast med restskatten din Filip!» skrev Pål Kårbø, fylkesleder for Hordaland KrF.

Jeg skal la tvilen komme Filip til gode

Harald Schjelderup (Ap)

«Stakkars deg Filip!! Restskatt skulle vore ettergjeven for politikarar. Ærleg talt!!» ironiserte Torill Selsvold Nyborg, gruppeleder for KrF på Fylkestinget.

På telefon ser Harald Schjelderup (Ap) ganske mildt på uttalelsen.

— Jeg skal la tvilen komme Filip Rygg til gode. Jeg regner med at dette ikke er hans generelle holdning til skatt, sier Schjelderup.

Hva synes du om uttalelsen? Si din mening i kommentarfeltet!