LANGET UT, FÅR KRITIKK: Robert Monsen (til v.) tok virkelig for seg BRB under bystyredebatten onsdag, og mener selskapet oppfører seg som «herreløse hunder». - Dette er ikke en form for uttrykk som bør komme fra bystyrets talerstol, sier Høyres gruppeleder, Dag Skansen, om Monsens retorikk. Arkivfoto: Tor Høvik.

Høyres gruppeleder, Dag Skansen, legger ikke skjul på at han har problemer med måten Monsen fremmet sitt syn på saken fra bystyrets talerstol.Også styreleder Gunnar Bakke (Frp) måtte tåle bitende kritikk fra Høyres medlem i finanskomiteen. I onsdagens bystyremøte slipte Monsen slakterkniven før han tok sats på talerstolen:

- Herreløse hunder har det veldig kjekt, de løper rundt og gøyer`an hele dagen. Ingen herre holder dem i stram line, ingen stiller krav til dem. Og når noen attpåtil gir dem mat, er det helt konge. Uten sammenligning for øvrig, sa Monsen.

Selskapskontroll

«Hundene» han snakker om i dette tilfellet er Business Region Bergen (BRB). Dette er selskapet som Bergen kommune og en rekke omegnskommuner har outsourcet næringspolitikken sin til.

Monsen leste blant annet opp fra målsettingene som er laget for BRB,

- Er dette tatt fra en turistbrosjyre, eller en festtale, undret han.

- Ikke Høyres syn

Like etterpå gikk Høyres gruppeleder Dag Skansen på talerstolen for å prøve å dempe virkningene av det som skjedde. Overfor BT utdyper Skansen:

- Her gir han uttrykk for sin personlige mening. Vi har ikke innført diktatur i partigruppen og begynt å bestemme hva folk skal si, men dette er altså hans mening.

- Men skal ikke den som går på talerstolen som første taler forfekte partiets syn i saken?

- Jo, og derfor kan nok dette karakteriseres som en arbeids­ulykke. Partiet er enige i at det er utfordringer i BRB, og at vi skal se nærmere på deres målsett­inger og virke.

Dag Skansen legger ikke skjul på at han har problemer med måten Robert Monsen fremmer sitt syn på saken.

- Det er en farlig retorikk. Det er en retorikk som treffer dem som sitter og jobber med BRB i det daglige. Dette er ikke en form for uttrykk som bør komme fra bystyrets talerstol, det må jeg si.

Administrerende direktør i BRB, Ole Hope, nekter å uttale seg om tiraden fra Monsen.

- Ingen kommentar, skriver han i en SMS, og henviser videre til styreleder Gunnar Bakke.

Det var imidlertid ikke bare BRB som fikk unngjelde da Monsen var på talerstolen. Også byrådet og BRBs styre fikk så hatten passet:

- Dette er organisert som et aksjeselskap. Hvem setter målene? Eier. Hvem legger opp strategien for å nå målene? Styret. Hvem har sovnet i timen her? Eier. Hvem har hatt det kjekt og fått gjøre omtrent som de vil, brukt masse penger og gøyet an? BRB, ramset han opp.

- Flere tiltak iverksatt

Næringsbyråd Bakke sier de alle­rede har iverksatt flere tiltak for å sikre en bedre eierstyring av BRB. Han mener Monsen og andre bystyrepolitikere kan og bør delta aktivt i arbeidet med BRBs målsettinger.

- En diskusjon rundt dette hører imidlertid hjemme i forbindelse med rulleringen av den strategiske næringsplanen senere i år.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) er kritisk til måten Monsen kritiserer BRB, selv om også hun er enig i at selskapet kan fungere bedre enn det har gjort til nå.

- Representant Monsens retorikk er imidlertid ikke den beste måten å beskrive situasjonen på, sier hun.