Rett før valget i 2003 fjernet det Ap-dominerte byrådet ventelistene til sykehjemmene i Bergen. Det gjorde de etter kritikk fra fylkesmannen, som påpekte at ventelister var ulovlig.

Siden den tid har det formelt ikke stått noen i kø til sykehjemsplasser i Bergen, bortsett fra et tjuetall svært syke som blir plassert på en såkalt «observasjonsliste».

«Alle får hjelp»

— Vi vil ha en oversikt over hvor mange som har søkt sykehjemsplass. En slik oversikt finnes ikke. Det er altfor dårlig, sier Terje Ohnstad, byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Bergen.

Den politiske opposisjonen er provosert av uttalelser Drevland har kommet med i media.

Til BT sa hun i forrige uke at det blir bygd nok sykehjemsplasser i Bergen, og i TV 2s Tabloid 3. mai sa hun at «i Bergen får alle hjelp når de trenger det».

Leder i Bergen Ap, Odd Rambøl stiller seg undrende til at ferdigbehandlede pasienter kan ligge i over 60 dager på sykehus mens de venter på sykehjemsplass samtidig som helsebyråden mener at alle i Bergen får hjelp når de trenger det.

Har etterlyst tallene i fire år

— Vi mener det må bygges enormt mange sykehjemsplasser i Bergen hvis en skal dekke behovet, sier Helga Sellevold, som leder organisasjonen Kamp for de eldre.

Siden 2003 har de bedt om tall for hvor mange som ønsker en sykehjemsplass, uten å få noen svar fra kommunen.

— Vi har fått unnvikende svar. Først viste de til at fylkeslegen sa at ventelister var ulovlig. Men jeg snakket med fylkeslegen som sa det ikke var ulovlig, men at de bare måtte ha en annen form. Senere har vi bare fått til svar at det ikke er noen ventelister, eller ikke fått svar i hele tatt, sier hun.

Leverer tall

Men når BT spør etter tallene er det ikke nei i Drevlands munn.

— Jeg skjønner det er viktig å få vite hvor mange som reelt sett søker sykehjemsplass og ikke har fått det. Så jeg vil nok uten problem kunne levere en slik oversikt etter ferien, sier hun.

— Men hvorfor har du ikke gitt den oversikten tidligere. For eksempel etterlyste Pensjonistpartiets Frank W. Hansen en slik oversikt i helsekomiteen i april i fjor?

— Vi har gitt en tilbakemelding muntlig om hvordan det står til. Noe annet er om de tror på det svaret. Men mitt svar til deg er at vi skal sørge for at de har disse tallene på det første møtet etter sommerferien, sier Drevland.

Hun vil ikke offentliggjøre tallene nå, fordi politikerne i komiteen skal få dem først.

- Takk

Det svaret er de eldres talskvinne glad for.

— Viss hun kommer med en oversikt over det er det ingen som er så glad for det som Kamp for de eldre. Det viktigste er å få til et samarbeid, sier Helga Sellevold.

VI LEVERE TALL: Byråd Trude Drevland.
oddleiv apneseth