— Det er viktig for komiteens virke at alle føler seg inkludert, sier Abdelmajid Jerad (Ap).

Sammen med Simen Willgohs (SV) har Jerad skrevet et åpent brev til oppvekstkomiteens leder, Tor Woldseth (Frp), med kopi til ordfører Gunnar Bakke (Frp). Et slikt brev er meget sjelden vare på Rådhuset i Bergen.

I brevet blir det rettet kritikk mot en rekke «uheldige og lite demokratiske hendelser i komiteen denne høsten». Det er særlig Tor Woldseths stil og form Jerad og Willgohs reagerer på, og da først og fremst overfor folk som stiller i deputasjon for å møte byens oppvekstpolitikere.

- Overkjørt og oversett

I brevet skriver de to at «slengbemerkninger, kommentarer uten tilsynelatende saklig innhold og bemerkninger av til dels vittig karakter forkommer hyppig, noe som både forstyrrer debatter, avbryter representanter og gjør deputanter usikre».

— Vi har opplevd at folk blir nærmest sjokkert, sier Abdelmajid Jerad.

BT har vært i kontakt med flere som har stilt i deputasjoner til oppvekstkomiteen. De gir beskrivelser som stemmer overens med brevskrivernes fremstilling.

En av dem er Camilla Kvasnes fra foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) på Samdal skole.

— Jeg følte at han bare overkjørte og overså oss, sier Kvasnes.

— Jeg tror han prøver å være morsom, men han er på mange måter nedlatende og arrogant, sier hun.

Slips og smil

— De som kommer vil snakke om ting som er viktig for dem. Blir de møtt med slengbemerkninger og vittigheter, kan det fort virke veldig respektløst, sier Simen Willgohs.

— Dette handler om ordbruk, språkbruk og ryddighet.

Tor Woldseth avviser hele problemstillingen.

— Jeg har vært med i politikken i 20-25 år. At min stil er et problem er helt nytt for meg. Jeg mener at jeg har en åpen og grei tone og har en inkluderende form, sier Woldseth.

Han mener brevet er et uttrykk for politisk spill. I brevet ber Willgohs og Jerad om et skriftlig svar fra Woldseth. Det er det ikke sikkert de får.

— Jeg vet ikke om jeg klarer å svare på slike hypotetiske rariteter. Jeg tror jeg skal kalle inn til et ekstraordinært møte for å se om det er flere som mener at vi skal ha en form hvor alle har slips og alle som smiler blir kastet ut.

Kommunale former

Det er tverrpolitisk enighet om at Woldseth skiller seg ut med sin stil. Om han beveger seg innenfor eller utenfor det akseptable, er meningene delte.

Nestleder i oppvekstkomiteen, Ragnhild Stolt-Nielsen (H), forstår at det kan reageres, men er uenig i at det er et problem.

— Vi har alle vår personlighet og den tar vi med oss inn i politikken også. Det er synd hvis alle skal presses inn i den samme kommunale formen, sier hun.

Både Stolt-Nielsen og Woldseth synes det er merkelig at misnøyen formidles i form av et åpent brev. Begge mener eventuelle problemer først bør tas opp i komiteen.

— Brev er den mest ordentlige måten å gjøre det på, mener Simen Willgohs.

STRIDES: - Woldseth avbryter og kommenterer, mener Abdelmajid Jerad (til høyre). - Skal jeg som ordstyrer spørre Jerad om lov til å ta ordet, spør Tor Woldseth.
Rune Nielsen
RESPEKTLØST: - Blir man møtt med slengbemerkninger og vittigheter, kan det fort virke respektløst, mener Simen Willgohs. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ