Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Helse Vest sier at det fortsatt er problemer mange steder, men at det begynner å løse seg.

— For eksempel er det mange som fortsatt sitter uten tilgang til internett. Men det er blitt jobbet intenst de siste dagene med å løse problemene. Nå føler vi at vi har kontroll, selv om fortsatt enkelte sliter med internettilgang og pålogging, sier Sandal.

- Kjempejobb

Viruset har rammet samtlige av sykehusene i Helse Vest-regionen, deriblant Haukeland Universitetssykehus. Alle PC-er som har vært i bruk på sykehusene, omkring 14.000 i tallet, og samtlige omkring 600 servere er blitt «desinfisert» i løpet av de siste dagene. Det har vært nødvendig for å stanse det hissige viruset.

Direktør Erik M. Hansen i Helse Vest IKT bekrefter at det har vært hektiske dager.

  • Vi har stort sett hatt folk i sving til midnatt hver dag, sier han.

Bjørg Sandal berømmer datafolkene for å ha gjort en kjempejobb og for å ha oppdaget viruset på et tidlig stadium, før det hadde rukket å spre seg for mye og gjøre altfor stor skade.

Det var mandag kveld viruset Down Up ble oppdaget. Det spredte seg lynraskt i løpet av tirsdagen til alle sykehus på Vestlandet fra Egersund i sør til Nordfjordeid i nord.

Viruset skal være det verste angrepet siden «I love you»-viruset, som ble spredd via e-post, herjet for åtte år siden.

Rammer ikke pasienter

Ved Haukeland sykehus har det vært tre slitsomme dager med store frustrasjoner blant de ansatte.

  • Det som har skapt størst problemer for de fleste, er påloggingen. Fortsatt er det mange som sliter med å logge seg på, og systemene fungerer fortsatt tregt. Men det kommer seg time for time, sier informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen.

Både hun og Bjørg Sandal understreker at dataproblemene ikke har hatt noen innvirkning på pasientbehandlingen, og at sensitiv pasientinformasjon aldri har vært i fare.