Det fremkommer i en meningsmåling som Sentio AS har utført på oppdrag av Hordaland Arbeiderparti.

I målingen sier 20 prosent av Venstre-velgerne som har en mening om saken, at byrådet har gjort en dårlig jobb med å skaffe flere barnehageplasser. Bare 10 prosent gir karakteren «god jobb». Også blant velgerne til de andre byrådspartiene er det utstrakt misnøye. 18 prosent av Høyre-velgerne og 16 prosent av KrF-velgerne gir byrådet strykkarakter.

— Ikke mistillit

— Jeg føler ikke mistillit blant egne velgere. Det store flertallet ser at vi gjør en jobb. Vi skulle gjerne tilfredsstilt alle, men vi har store utfordringer med å finne tomter, kommenterer Tveit.

Han kan trøste seg med at andelen som gir ham karakteren «middels god» er på hele 71 prosent i Venstre. Mest kritisk er velgerne til Senterpartiet og SV, noe som ikke overrasker.

— Deler av opposisjonen svartmaler situasjonen hver gang de får sjansen i mediene. Vi har bygget tusenvis av plasser, og på nyåret vil det rulle inn med nye barnehager.

Ap krever halv milliard

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i komité for oppvekst, Pål Hafstad Thorsen, krever nå at byrådet legger på bordet 500 millioner for å få fart på barnehageutbyggingen.

— Pengene må brukes på bygging av kommunale barnehager, raskere behandling av private prosjekter, og å få fortgang i planprosessen, sier Thorsen, som er sikker på å få flertallet i bystyret med seg.

Hans-Carl Tveit sukker når han får høre om kravet.

— De som følger med i budsjettene vet veldig godt at det verken står på penger eller vilje. Problemet har vært å skaffe tomter til barnehagene. Det har oppstått forsinkelser på grunn av innsigelser fra naboer og Fylkesmannen. I tillegg var det gjort veldig lite planarbeid da vi overtok byrådsansvaret.

Full dekning i 2009

— 2800 barn venter på plass nå. Når får Bergen full barnehagedekning?

— Som vi har sagt før, blir det i utgangen av 2008. Det er ett år senere enn regjeringen ønsker, men rammevilkårene har endret seg underveis, sier Tveit.

— Det er for dårlig. Vår undersøkelse viser at bergenserne ikke er fornøyd med tempoet på barnehageutbyggingen, mener Thorsen.

BARNEHAGEKJEFT: Hver femte Venstre-velger synes byråd Hans-Carl Tveitgjør en dårlig jobb med å bygge barnehager. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE