Barnes (33) har fått avslag på søknaden om arbeidstillatelse fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han ikke kan dokumentere at han er kokk eller servitør. Det til tross for at Barnes i de fem månedene han har vært i Norge har fått fire jobbtilbud fra barer og restauranter. Om han skulle få tillatelsen, kan han begynne som kokk på restauranten Macumba i Bergen sentrum på dagen.

Inntil da livnærer han seg ved å spille gitar på gaten.

Bryllup i august

— Jeg har vært hos UDI mange ganger. Hver gang får jeg ulik informasjon om hvilken dokumentasjon jeg må levere inn, sier Barnes.

Han flyttet til Norge i april, etter å ha møtt utvekslingsstudenten Silje i dykkebyen Townsville nordvest i Australia i fjor. Bryllupet står etter planen i august neste år. Fire dager etter at han kom, gikk han første gang til immigrasjonsmyndighetene.

I begrunnelsen fra UDI står det blant annet at bare en av attestene fra australske arbeidsgivere var undertegnet. En annen var ikke datert. Dessuten, mente saksbehandleren, burde det være mulig å sende menyer for å dokumentere standarden på restaurantene.

— I stedet for å informere meg om at de trengte mer dokumentasjon, fikk jeg brev om at jeg ikke får arbeidstillatelse og må reise ut innen 22. oktober, sier Barnes.

Utkastelsen bare på norsk

Mens alle brev tidligere hadde vært på både norsk og engelsk, var utkastelsen bare på norsk.

— Det er ikke tilfeldig. Jeg tror de gjør det for å gjøre det verre for utlendinger å klage.

Barnes snakker ikke norsk, og selv om forloveden gjør det, kunne hun ikke oversette brevet godt nok, i følge Barnes.

BT har fått høre et opptak Barnes gjorde hos UDI i Bergen, der saksbehandleren heller ikke ville oversette. Dagen etter ble en profesjonell tolk hyrt inn for å gi ham en muntlig oversettelse.

— Tenk om de må gjøre dette for hver enkelt som kommer. Jeg er oppdratt til å kjempe for rettighetene mine, så jeg må stå på. Men det er lett å gi opp, sier Christopher Darin Barnes.

- Trenger ham

Hans eventuelt fremtidige arbeidsgiver, daglig leder Bengt Erik Larsen ved Macumba Social Club, sier han ikke forstår noe av dette.

— Jeg trenger ham, og han er ansatt på bakgrunn av den kompetansen og arbeidserfaringen han har vist. Det er det jeg har skrevet til UDI også, sier Larsen. Det er stor etterspørsel etter serveringspersonale i Norge.

Hos utlendingsseksjonen til Hordaland politidistrikt vil ikke politioverbetjent Kjell Mo kommentere saken spesielt.

— På et generelt grunnlag kan vi gi midlertidig tillatelse om alle papirer vedrørende relevant praksis eller fagbrev er i orden, sier Mo.

For Barnes ble oppholdet i Norge vanskeligere enn han trodde.

— Jeg ble hodestups forelsket, og forlot alt jeg hadde for å bo i Norge. Det skulle bli en ny start, sier Barnes, som nå vil klage inn vedtaket til siste instans.

FÅR IKKE BLI: Å få opphold i Norge ble vanskeligere enn Christopher Darin Barnes trodde. Etter få måneder i landet, vil UDI sende ham ut om kort tid.
Deisz, Ørjan