Da Jarle Hamre kom til Bogatunnelen ved Vaksdal i februar 2012, fikk han sitt livs sjokk. Med fire barn i baksetet ble han forbikjørt av en semitrailer som var få metre fra å smadre en møtende bil. Det var nedsatt sikt på stedet, regn og våt veibane.

Bt.no la ut en 24 sekunder lang video av forbikjøringen. Den ble sett av over 120.000 lesere på få dager. Reaksjonene var sterke.

— Tvil om bevisene

— Dette er alvorlig og grovt. Det er en form for gambling med andres liv som vi ikke vil se, sa leder for trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt, Jens Kleppe, etter å ha sett videoen.

Men sjåføren får likevel ingen reaksjon for kjøringen av påtalemakten.

— Saken er henlagt etter bevisets stilling. Vi var i tvil om bevisene ville holde i retten, sier politiadvokat Line Skjengen ved Bergen Nord politistasjon.

Lå under fartsgrensen

- Men vogntogsjåføren ble jo filmet da han foretok denne forbikjøringen?

— Det er åpenbart at dersom en bare la vitnets forklaring til grunn så hadde dette krevd en reaksjon fra oss. Men mistenkte har forklart at bilen foran lå 8-10 kilometer under fartsgrensen, da ha startet forbikjøringen. Og dette bekreftes av fartsskriveren som Statens vegvesen har undersøkt, sier Skjengen.

- Vurderer du ikke likevel forbikjøringen som farlig?

— Jo, men er det et sivilt vitne og vi er usikker på om dette vil holde som beviskrav i en straffesak i retten. Det hadde vært annerledes dersom det var en politibil eller en bil fra Statens vegvesen, som ble forbikjørt, og som var vitne til dette.

Anmeldt for flere forhold

Vogntogsjåføren er norsk og fra Østlandet.

— Han er anmeldt for flere trafikkforhold de siste årene. Mellom annet ett fohold i Sogn og Fjordane og ett forhold på Østlandet. For forholdet på Østlandet har han nylig fått et forelegg for manglende aktsomhet. Jeg vet ikke hva reaksjonen på forholdet i Sogn ble, sier Skjengen.

Hva mener du om at saken blir henlagt?

HER SKJEDDE DET: Kartet viser en del av E16 mellom Bergen og Voss. Jarle Hamre og hans følge ble forbikjørt ved punkt A (Bogatunnelen) - cirka sju minutter kjøring fra punkt B (Steganestunnelen) der et vogntog forårsaket en dødsulykke i februar i 2011.