— Jeg vet om folk som står i kø i årevis for å få støttekontakt. Selv om kommunen gjør vedtak, klarer de ikke å få tak i de rette folkene til å gjøre jobben. Dermed blir en masse mennesker gående uten tilbud, sier fylkesleder Oscar Eide i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

Han har selv en sønn med downs syndrom som har ventet flere år på å få støttekontakt.

I fjor hadde 2029 personer støttekontakt i Hordaland. Det er over 200 færre enn for to år siden. I Bergen er nedgangen på 136 personer.

Oscar Eide tror at hovedårsaken er dårlig kommuneøkonomi.

— Slike tiltak blir ikke prioritert skikkelig. Støttekontaktene får småpenger for seriøst omsorgsarbeid og kommunene klarer ikke å få tak i folk til oppgaven, sier Eide.

Hjelp til busstur

Både psykisk syke, utviklingshemmede og personer med rusproblemer kan få støttekontakt. For mange er dette tilbudet en døråpner til aktiviteter som andre tar som en selvfølge.

— Det handler om å gjøre vanlige ting som å ta en tur på kjøpesenteret, gå på kafé eller kino. Noen trenger også hjelp til å ta bussen eller lese brev, sier Eide.

Førstelektor Kristin Soldal ved Høgskolen i Bergen er enig i at stram økonomi går ut over tilbudet om støttekontakter.

— Når det kniper i kommunene kuttes det som går på fritidsaktiviteter først. Noen tenker sikkert at det ikke er så nøye med støttekontakter, men det er helt feil. For mange er det slike tilbud som gjør at de i det hele tatt kan klare seg utenfor institusjonene. Støttekontakten gir også en ekstra glede i hverdagen, sier Soldal.

Lover nye kampanjer

Bergen kommune har hatt flere kampanjer for å verve flere støttekontakter. Likevel er det fremdeles et problem å tak i mennesker som er kvalifiserte for oppgaven.

— De som jobber med dette sitter ofte alene og har ikke nok tid til å drive aktiv rekruttering, sier Soldal.

Kommunaldirektør Finn Strand er klar over problemet med å rekrutterere støttekontakter. Han lover at kommunen skal sette i gang en nye kampanjer om kort tid.

— Vi har absolutt ikke noen politikk som går ut på at færre skal få tilbud om støttekontakt. Men vi har helt klart et problem med å få tak i nok folk til denne jobben, sier Strand.

— Hvorfor er det så vanskelig å rekruttere nye støttekontakter?

— Det er vanskelig å si. Problemet er i alle fall ikke nytt. Vi har blant annet slitt veldig med å skaffe voksne mennesker som kan tenke seg denne oppgaven, sier Strand.