15. mai arrangeres buekorpsenes olympiade i Bergen. Buekorpsene vil marsjere i veibanen over Bryggen og Torget men har i år fått beskjed om å finne seg et annet sted å gå av hensyn til kollektivtrafikken.

— Dette er utidig. Jeg forstår at vi kan være til hinder for bussene, men det er snakk om 25 minutter og det skjer bare hvert fjerde år. Det er ikke så mye trafikk klokken 15 på en lørdag heller, sier Rune Løseth, formann i hovedkomiteen for Buekorpsenes Dag 2010. Tradisjoner

Den tradisjonsrike dagen er blitt arrangert jevnlig siden 1970. De to siste gangene har buekorpsene marsjert fra Koengen, men nå krever politiet og Vegvesenet at de tar en annen rute.

— De har foreslått å gå fra Nordnes, men der er det jo ikke et menneske. De som er aktive i buekorpsene må få vise seg frem. Folk blir jo sjeleglad når de ser et buekorps og stiller seg opp langs hele ruten. Dette er fryktelig dårlig gjort, sier Løseth.

Slik vil buekorpsene masjere:

— Store konsekvenser

— Buekorpsene har ønsket å marsjere i hovedveien på Bryggen. Dette er en innfartsåre fra nord, og det vil få store trafikkmessige konsekvenser både for kollektivtrafikken og for alminnelig trafikk, sier seksjonsleder Arild Hegrenæs i Vegvesenet.

— Men de har gått det samme ruten tidligere?

— Vi har ikke vært fornøyd med hvordan dette har gått tidligere, og har tatt avgjørelsen i samråd med politiet. Vi har foreslått at de kan marsjere i Øvregaten i stedet, men det ble visst ikke så godt mottatt, sier Hegrenæs.

Vil hjelpe

Selv om det bare er fire uker til arrangementet har komiteen ikke kommet opp med noen alternative marsjruter.

— Det ønsker vi ikke å gjøre, sier Løseth.

Nå håper han på politisk hjelp for likevel å få gå den planlagte ruten, og byrådsleder Monica Mæland er innstilt på å hjelpe.

— Jeg kjenner Bergen så godt at jeg tror vi finner oss i litt venting. Dette flotte arrangementet finner jo bare sted hvert fjerde år, sier hun.

Mæland oppfordrer buekorpsene til å ta kontakt med henne.

— Vi må forsøke å få til noe. Jeg har god erfaring fra konstruktive dialoger med politiet og Vegvesenet.

Hvem bør vike, bussen eller buekorpsene?