KJERSTI MJØR

Både vinelskeren og avholdsmannen er representert rundt kjøkkenbordet til familien Kaasa Andersen i Bergen.

Mor Johanne kan gjerne ta et glass vin eller en øl, mens sønnen Lauritz (19) konsekvent takker nei. Nummer tre rundt bordet, 15-åringen Johannes, får foreløpig ikke tilbudet — iallfall ikke hjemme.

Men det kan ligge både øl og vin i familiens kjøleskap, og når foreldrene har selskap, blir det servert alkohol.

— Å bruke alkohol er lov. Det er ingenting umoralsk ved å drikke, sier Johanne Kaasa, som er barnevernspedagog med rusfaglig videreutdanning.

— Men alkohol er en del av det å fylle 18 år, og vi har snakket med barna om ting som kan skje i fylla, og om at det er lurt å vente.

Tatt av idretten

Eldstemann Lauritz har debuten til gode fremdeles. Han ble tatt av sykkelsporten som 12-åring, og aldri engang følt seg fristet. Så lite opptatt har han vært av drikking at han ikke engang husker mors første alvorsprat.

— Husker du ikke at jeg prøvde å fritte deg ut? spør Johanne.

Sønnen rister på hodet. I dag er han norgesmester i BMX-sykling, og har vært med på å bygge opp miljøet i Bergen. Som avholdsmann er han et forbilde for andre unge utøvere.

— Jeg er blitt tilbudt mange ganger, men har rett og slett ikke hatt behov for å drikke. Det har vært så mye annet jeg kan gjøre, sier Lauritz.

Men i de tidlige tenårene, da Lauritz var på nyttårsfest, holdt mor seg edru. Sånn i tilfelle noe skjedde, og han trengte hjelp til å komme seg hjem.

— Men jeg satt ikke oppe og ventet, understreker Johanne.

Må avgjøre selv

Hun kjenner flere tenåringsforeldre som er usikre på hvordan de skal takle tenåringens rusdebut. En del er opptatt av å kontrollere barna, sjekke pusten, tømme lommer og se etter faresignal.

— Vi vil heller skape holdninger enn lage regler. Det er ikke slik at våre ungdommer ikke har lov å drikke, og det er heller ikke vår kontroll som skal avgjøre om de takker nei. Til en viss grad må de avgjøre og finne ut av det selv.

Om tre år fyller nummer to i søskenflokken på fire, Johannes, 18 år.

— Jeg har prøvd å fiske litt der òg. Men du er visst ikke så nysgjerrig på alkohol, du heller, spør mor.

— Jeg har ikke smakt enda, men jeg er jo bare 15 år. Jeg er ikke nødt til å drikke, sier Johannes, nesten litt provosert.

— Men jeg synes det er greit om foreldre drikker litt med barna til stede. Hvis ikke, blir de bare enda mer nysgjerrige.

— Hvor mener du grensen går, spør mor Johanne.

— Når de voksne begynner å forandre seg og barna føler ubehag. Da må de stoppe, svarer Johannes kontant.

INGEN SERVERING: Mor Johanne Kaasa er ikke avholdsmenneske, men ingen av barna får alkohol hjemme før de blir myndige. 19-åringen Lauritz drikker aldri, og foreløpig har heller ikke fire år yngre Johannes smakt alkohol. <br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN