Nonaas bruker krykker, og klarer ikke å gå mer enn helt korte strekninger av gangen. Han så frem til å begynne i deltidsstillingen på Markedsakademiet i Lars Hilles gate. Kontorlokalene ligger på gateplan, så her skulle det gå greit å komme inn, tenkte Nonaas.

Men den gang ei. 62-åringen finner ikke en eneste ledig handikapparkering i området. Både tirsdag og onsdag kjørte han rundt i over en time, uten å finne et sted der han lovlig kunne sette fra seg bilen sin.

— Det er fortvilende at det skal være så få handikapplasser, sier Nonaas. - Jeg har ikke lyst til å miste denne jobben. Det verste er at det er plass til at jeg kunne parkert helt ved inngangsdøren!

Jobber så mye han kan

Nonaas har ringt parkeringsselskapet, Bergen kommune, Statens vegvesen og politiet. Men det å få satt opp et handikapskilt er åpenbart ingen enkel affære. - Ingen kunne hjelpe meg. Hos Statens vegvesen fikk jeg beskjed om at jeg må kontakte handikapforbundet, og få dem til å søke om flere handikapparkeringer i gaten, sier Nonaas.

Han er bevegelseshemmet på grunn av en sjelden sykdom. Helt siden han ble uføretrygdet for 24 år siden, har han arbeidet så mye han har hatt anledning til.

— Jeg kan ikke bare sitte hjemme. Aktivitet er dessuten med på å holde sykdommen i sjakk. Jeg har fortsatt mye å gi, og vil svært gjerne gjøre nytte for meg, forteller Audun Nonaas.

Reagerer sterkt

Daglig leder på Markedsakademiet, Kjell Sundal, hadde ikke forestilt seg at tilgjengelighet til arbeidsplassen skulle bli et problem. - Vi jobber med omstilling, og det å få folk tilbake i arbeidslivet. Likevel har det vært sterkt å oppleve hvilke betydelige praktiske problemer en bevegelseshemmet møter i hverdagen. Alle politikerne snakker jo om at folk må komme seg ut i arbeid, fremfor bare å motta trygd. Da er det fortvilende at ingen kan hjelpe. Det er jo snakk om å flytte et skilt, eventuelt sette opp et nytt, sier Kjell Sundal til Bergens Tidende.

— Audun Nonaas er en mann som vi tror passer veldig godt hos oss. Samtidig kan vi ikke ha en ansatt som ikke kommer seg inn i lokalene våre, sier Sundal.

Vil behandle søknad

Det er ikke parkeringsselskapet som bestemmer hvor mange handikapplasser det skal være. Det er det Bergen kommune eller Statens vegvesen som gjør, avhengig om veien er kommunal eller riks- eller fylkesvei. - Lars Hilles gate er States Vegvesens, men det er ikke vi som er skiltmyndighet. Det er politiet som skriver vedtak, opplyser avdelingsingeniør Kåre Sandal. Han har allerede oppfordret Nonaas til å sende søknad via handikapforbundet.

— Den vil bli behandlet på vanlig måte, sier Sandal.

Flere andre gater i området er kommunale. Overingeniør i samferdselsetaten i Bergen kommune, Bjarne Dale, sier at problemet til Audun Nonaas er en gjenganger.

— Vi har allerede en god del handikapplasser i området, men behovet er økt. Vi kommer nok til å lage flere, når grave- og byggeaktiviteten er over. Generelt klarer vi ikke å tilpasse nok handikapplasser til langtidsparkering. En del plasser i sentrum har vi måttet tidsbegrense, sier Bjarne Dale.