Prisvinneren selv, Rebiya Kadeer, sitter fengslet i Kina og får ikke forlate landet. Hennes forbrytelse er kampen for selvstyre for uigurenes autonome region, Xinjiang. En årelang kamp som i år belønnes med Raftoprisen. Overrekkelsen skal skje på Den Nationale Scene søndag.

Flyktninger

Rebiya Kadeers ektemann, Sidik Rouzi, og datteren Adika er invitert av Raftostiftelsen til å motta prisen på vegne av prisvinneren.

Ektemannen og datteren er imidlertid politiske flyktninger i USA og har ikke pass. De er avhengig av midlertidige reisepapirer for å få visum til Norge.

Det vil ikke amerikanske myndigheter innvilge dem — til tross for at Sidik Rouzi nettopp har bestått en eksamen som gjør at han kan innvilges statsborgerskap. Formaliteter gjør at passet ikke er klart til raftoprisutdelingen i Bergen 7. november.

Telefontale

— Vi er svært skuffet, forteller styreleder Arne L. Lynngård i Raftostiftelsen.

Lynngård vet at familien tar reisenekten svært tungt.

— Avslaget på søknaden om reisepapirer har vært en stor psykisk belastning for familien Rouzi. Det er trist å konstatere at amerikanske myndigheter har vist en slik stivbent holdning i denne saken og ikke har tatt innover seg hvilken betydning Raftoprisen har for uigurene, sier han.

Prisutdeling blir det uansett på DNS søndag kveld. Og publikum skal få møte mannen til prisvinneren. Han holder takketale over telefon. I tillegg vises et intervju som er gjort med mannen og datteren til prisvinneren.