— Når kommunen kan stenge en hel barnehage på kort varsel, hvorfor kan de ikke hjelpe med å åpne en ny? spør Malin Pedersen (29) og Vidar Hollevik (25).

Begge hadde småbarn i Snarveien Barnehage på Minde. Bergens Tidende skrev i går om den privatdrevne barnehagen, som i slutten av januar ble stengt etter hasteordre fra Årstad bydel.

Årsak: En rekke regelbrudd og manglende pedagogisk tilbud. Resultat: 30 unger uten barnehageplass. Og dobbelt så mange fortvilte foreldre.

Halve jobben gjort

Siden desember måned har en gruppe foreldre gjort halve jobben med å lage ny barnehage. Men de frykter dugnaden strander på penger til inventar, leker og eventuell sykelønn for ansatte.

— I utgangspunktet var foreldrene til rundt 15 av ungene interessert i dette. Og vi hadde tre personer som ville jobbe der. Vi måtte ha en nødløsning, sier Malin Pedersen.

Et kommunalt lokale på Nattlandsfjellet er nå klart, og venter på inspeksjon av Teknisk hygiene. Men foreldrene frykter det går nye uker og måneder før byråkratiet gir tommelen opp.

Bøygen blir likevel kommunalt driftstilskudd.

Bydel lover ingenting

— Det minste kommunen kunne gjøre er å ta saken raskt gjennom byråkratiet, og garantere økonomisk for driften. I alle fall frem til sommeren, sier Vidar Hollevik.

Bydelsdirektør Ågot Himle i Årstad kan ikke love særskilt hjelp.

— Det finnes ikke snarveier gjennom systemet. Det er bare å beklage, sier hun.

Himle sier at dersom foreldrene får lokalene godkjent, kan de søke på linje med andre private barnehager.

— Jeg forstår foreldrenes situasjon. Men vi kan ikke stille med ny barnehage som alternativ. Sånn sett er det markedet som rår.