«Ille». «Utrolig». «Forferdelig fortvilende». Slik beskriver rådgivere og terapeuter den sprenge kapasiteten ved familiekontorene i Hordaland. På det lengste nærmer køen seg et halvt år. Til enhver tid er den minst tre måneder. I løpet av de månedene kan mange par ha gått hver til sitt.

— Dårligst i landet

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at familiekontorene i Hordaland var de som på landsbasis i fjor behandlet færrest henvendelser pr. tusen innbyggere. Samtidig viser statistikken at flere og flere hordalendinger skiller seg. Konklusjonen er bedrøvelig.

— I forhold til antall innbyggere har vi landets dårligste tilbud. Kapasiteten er altfor liten, medgir barneverndirektør Arne Andersen i Hordaland fylkeskommune.

— Går ekteskap i stykker mens folk står i kø for å få hjelp?

— Det er den ytterste konsekvens av situasjonen, ja.

— Er ikke familierådgivning en prioritert oppgave i fylket?

— Jo, faglig sett. Det skorter ikke på fagfolk, terapiyrket er populært. Men dette er et spørsmål om økonomi. Vi har ikke råd til et bedre tilbud, og det er lite som tyder på at situasjonen lysner i overskuelig fremtid, forteller Andersen.

I tillegg til tre familiekontor i Bergen, finnes det ett i Fjell kommune og ett i Odda.

— De ansatte sliter hardt. Det er veldig frustrerende å måtte avvise folk som trenger hjelp. Det verste er at barn kan få et mer usikkert oppvekstmiljø på grunn av våre kapasitetsproblemer, sier barneverndirektøren.

Fortvilet

BT har snakket med en rekke familieterapeuter i Hordaland. Samtlige er fortvilet over situasjonen.

— Ventetiden hos oss er i hvert fall tre måneder, i verste fall fem. Det er klart dette er veldig beklagelig, sier Kristine Skjælaaen, leder ved Familiekontoret i Fana.

— Vi må jo anta parforhold går i oppløsning på grunn av den sprengte kapasiteten, understreker hun.

Vilkårene for folk i ekteskapelig havsnød er langt bedre i Sogn og Fjordane. Ventetiden ved fylkets tre familiekontor er en snau måned.

— Hos oss får folk hjelp etter tre uker, gjerne tidligere dersom det haster, sier Roald Kalstad, fungerende leder ved Sogndal-kontoret.

Han mener den lange ventetiden i nabofylket er uakseptabel, og er ikke alene. I Oslo rister fagfolk på hodet når BT forteller om køene av desperate hordalendinger i kjærlighetstrøbbel.

— Vi har to til tre ukers ventetid her i byen. Situasjonen i Hordaland høres helt utrolig ut, sier Sverre Shetelig, avdelingsleder for familiekontorene i Oslo kommune.

LYKKELIG: Men hvor lenge? Hordalendinger med samlivstrøbbel må vente i måneder på en utstrakt hånd fra det offenlige. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen