Arne Austrheim (50) tenker ofte på om kreften kan komme til å spre seg. Han har to kreftoperasjoner bak seg, og har allerede fått påvist spredning én gang. Nå er han frisk, men fortsatt er det risiko for ny spredning.

På Haukeland står en flunkende flott PET-skanner til 25 millioner kroner. Den kan påvise spredning mer presist enn vanlige røntgenundersøkelser.

Det Arne Austrheim ikke kan forstå, er hvorfor han ikke kan få bli undersøkt av denne skanneren. Ikke før han eventuelt har fått påvist spredning på annen måte.

— Men da er det jo for sent!

Full fart i jobb

Arne Austrheim (50) har vært gjennom to kreftoperasjoner siden 2008, og har allerede fått påvist spredning én gang.

Femtiåringen er i full jobb som avdelingsleder ved Gate Gourmet på Flesland. Det eneste «sykefraværet» han har, er at han møter til kontroll ved Haukeland en gang i kvartalet.

  • Jeg får vanlig CT-skanning og utvidede blodprøver. Men PET-skanning er jo en bedre metode for å påvise spredning, sier Arne Austrheim.

Han legger en rekke artikler om PET-skanning på bordet. Skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å ta i bruk den best tilgjengelige teknologien for alle kreftpasientene som hver dag lever med risiko for at sykdommen kommer tilbake.

Unødige inngrep

  • Det er nok et misforhold mellom det pasientene tror PET skal brukes til, og det man rekvirerer det for, sier avdelingsdirektør Olav Mella ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.
  • Hva skal den brukes til?
  • Man bruker det til å oppdage spredningsmønster fra en allerede kjent kreftsykdom. Da setter man seg i stand til å velge rett behandling for en pasient. PET kan også brukes til å se hvordan en igangsatt behandling virker, forklarer Mella.
  • Faktum er at bruker man PET for mye, vil man overdiagnostisere, og påføre pasienten unødvendige inngrep, legger han til.

Siden det første PET-senteret åpnet i Oslo i 2006, har det vært skrevet artikler opp og ned i pressen om hvor langt bak Norge ligger når det gjelder PET-teknologi. Helse Bergen fikk sin skanner for et par år siden. Betalt av Trond Mohn.

Men den er altså kun i bruk for seks pasienter pr. dag, tre dager i uken.

  • Vi håper å øke dette gradvis utover året, sier leder for PET-senteret på Haukeland, Nina Kleven-Madsen.

**Les også:

Mangler spesialister**

Det er to store utfordringer knyttet til bruken av PET. Det mangler legespesialister som er i stand til å tolke resultatene av undersøkelsen.

Og Helse Bergen venter fortsatt på godkjenning fra Statens legemiddelverk for selv å kunne produsere det viktige radioaktive legemiddelet som injiseres i pasientene før undersøkelsen.

— Dette er en helt ny teknologi, og en helt ny virksomhet. Vi kan ikke kjøre for fullt over natten. Vi må stå inne for kvaliteten på beskrivelsene av det som gjøres, sier Kleven-Madsen.

Karate og tran

På hjørnekontoret ved flyplassen sitter Arne Austrheim henslengt i sofaen sin. Han er erklært frisk. Men lever altså med risiko for spredning, en risiko som er størst de første to årene etter en kreftdiagnose.

Det er ett år siden operasjonen.

  • Jeg er i bra form. Trener karate to ganger i uken, går tur med hunden en time for dagen. Tar tran. Det er viktig å føle at jeg selv bidrar for å holde meg frisk, sier han.

Men det er likevel noe som murrer bak i hodet. Han vil gjøre alt for å unngå mer sykdom. Det er derfor han vurderer å benytte seg av privat PET-skanning, enten i Danmark eller i Oslo.

  • Det verste er jo det psykiske. Jeg tenker jo på det hele tiden, ubevisst, sier Arne Austrheim.

Privat skanning koster 32.000 kroner hos Aleris i Oslo. I Danmark kan han få det for 13.000 kroner.

Det er en pris han tror han er villig til å betale. Han har tross alt tre barn - og ønsker å være her for dem lenge enda.

**Les også:

— Norge er en sinke**

VIDUNDER?: En PET-skanner til 25 millioner kroner kan påvise mer enn vanlig CT-undersøkelse.