Steinblokken på rundt ti tonn landet bare noen få meter fra huset på Årdalstangen. Det har satt tankene i gang hos Kai Are Løvdahl, som var hjemme med to barn da raset gikk.

— Det er ekkelt å tenke på. Selv om området blir sikret, så har vi jo ingen garanti, sier han.

- Du er skeptisk til å bli boende?

— Tanken har slått meg, spesielt med tanke på ungene. Jeg er ikke livredd, men har det i bakhodet. Denne gangen var det ganske nære på, neste gang kan det gå skrekkelig ille. Nå får vi bare ta tiden til hjelp. Så får vi se, sier han.

Må vente til lørdag

Først på lørdag kan beboerne flytte hjem. Geologene som undersøkte området i dag frykter det kan skje flere ras. Beboerne i de åtte husstandene må derfor vente på at arbeidet med en midlertidig sikring av området skal bli ferdig.

— Geologens vurdering er at de evakuerte kan flytte inn i husene sine lørdag, før det blir mørkt, sier ordfører Arild Ingar Lægreid.

De 19 personene som er evakuert fikk beskjeden på et informasjonsmøte i ettermiddag.

— Lengre borte i området er bebyggelsen sikret med en voll, men den slutter bak oss her. Og det som har løsnet fra fjellsiden har gått på utsiden av sikringsvollen, forteller geolog Bjørn Falck Russenes.

Jeg drar ingen steder. Jeg skal bo her.

Jarle Hovland

- Et grusomt bråk

Otelia Hovland bor i nabohuset til familien Løvdahl. Hun bråvåknet da den store steinblokken knuste terrassen.

— Det var et grusomt bråk. Jeg trodde nesten det var jordskjelv. Hele huset ristet, det var aldeles nifst, sier Otelia Hovland.

— Det var flaks at den ikke kom inn i huset, sier Amalie Løvdahl (12).

Noen av beboerne bryr seg lite om faren for nye ras.

— Jeg drar ingen steder. Jeg skal bo her, sier Jarle Hovland bestemt, og til bifallende nikk fra sidemannen.

Kan skje nye ras

De fleste av de evakuerte bor nå hos venner og familie, men de får også tilbud om å overnatte på hotell på kommunens regning.

— Vi skal rydde vekk de store steinblokkene som har landet på jordet nedenfor fjellsiden. De skal stables under uren, slik at de vil utgjøre et vern om det skulle komme mer, sier ordfører Lægreid.

På sikt skal kommunen få på plass en permanent voll på et par hundre meter. Ordføreren understreker at en slik avgjørelse først må gjennom en prosess i kommunestyret, men «er nesten helt sikker» på at det skal gå i orden.

— Jeg er kjempeglad for at det gikk bra og at ingen ble skadet. Og jeg synes beboerne har taklet situasjonen på en veldig fin måte, sier Lægreid.

Hvis steinen hadde landet fire meter nærmere huset, ville den tatt stuen vår.

Kai Are Løvdahl

Knuste verandaen

Det var like etter midnatt steinblokkene raste ut på Årdalstangen i Sogn og Fjordane. Deler av steinraset nådde et boligfelt nedenfor fjellsiden.

— Jeg hørte plutselig skuddaktige lyder. Så kom steinen, og hele huset ristet. Hvis steinen hadde landet fire meter nærmere huset vårt, ville den tatt stuen vår. Trolig ville soverommene også blitt rammet. Vi var veldig heldige, sa Løvdahl til bt.no tidligere i dag.