I februar solgte Terje Sommer (58) huset på Gullbotn og kjøpte seg en andelsleilighet i Hesjaholtveien i Fyllingsdalen, for 840.000 kroner. Riktignok hadde borettslaget forbud mot hund, men mekleren fortalte at lovverket var myknet opp, slik at det nok skulle ordne seg.

— Min enkle drøm var å sitte med en rimelig leilighet hvor jeg, min kone og hunden vår kunne bo og ha det godt. Det skar seg jo helt, sukker 58-åringen.

Får ikke heve kjøpet

For Hesjaholten borettslag ville ikke høre noe snakk om hund, selv om Sommer har lagt frem legeerklæring om at han er avhengig av hunden sin på grunn av angst. Styret nekter plent å godkjenne Sommer som ny andelseier, før han eventuelt har kvittet seg med hunden Balder (5). Samtidig som han nektes å flytte inn, får han heller ikke heve kjøpet, fordi avtalen med selger er bindende.

Nå står Terje Sommer og hans kone uten noe ordentlig sted å bo. Foreløpig har ekteparet søkt tilhold i deres lille hytte i Samnanger, hvor de verken har vann eller kloakk.

— Vi kan ikke bo på hytten i all evighet. Men hvis jeg blir nødt til å selge leiligheten nå, kommer jeg til å gå med kjempetap. Da får jeg ikke råd til å kjøpe meg noen ny leilighet. Det beste hadde vært om jeg fikk flytte inn og bo i leiligheten til jeg fikk et godt bud, sier Sommer.

Loven på sin side

Ingenting tyder på at Sommer får det ønsket oppfylt. Styrelederen i Hesjaholten borettslag, Ståle Sunnhordvik, forteller at husordensreglene er krystallklare, og kun åpner for førerhunder og politihunder.

— Vi har gjort generalforsamlingsvedtak på at det ikke skal være hundehold her i borettslaget, er Sunnhordviks eneste kommentar.

Borettslaget har jussen på sin side, ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Den nye husleieloven åpner for dispensasjoner fra et slikt forbud, dersom søkeren har gode grunner til å holde hund. Men borettslaget kan fortsatt nekte, dersom det vil føre til ulemper for andre beboere.

— Frykt for hund er absolutt en slik ulempe. Men styret må kunne dokumentere disse ulempene, i tilfelle rettssak. Det nytter ikke med generell synsing., sier advokat Thor Eek i NBBL.

- Prøv saken rettslig

Leieboerforeningen mener derimot at Sommer kan ha en god sak, og anbefaler ham å gå rettens vei.

— Hvis jeg var advokat for Sommer, ville jeg anbefalt ham å gå videre med avslaget. Borettslaget kan ikke bestemme selv at det kun er førerhunder og politihunder som er tillatt. Styret må i hvert enkelt tilfelle vurdere argumentene for og imot, sier advokatfullmektig Per Oddvar Pallum i Leieboerforeningen.

Han mener Sommer bør vurdere å flytte inn med hund, og så bringe en eventuell oppsigelse inn for retten.

Terje Sommer teller nå på knappene om han skal gå til søksmål mot borettslaget, eller om det er like greit å bare gi opp.

Men én ting er han sikker på:

— Jeg kommer aldri til å trives i Hesjaholten borettslag. Hvis jeg flytter inn, blir det kun til jeg får solgt leiligheten. Jeg har ikke lyst til å måtte luske rundt og føle meg uglesett, sier 58-åringen.

TRENGER HUNDEN: Terje Sommer (58) får ikke flytte inn med hunden Balder i Hesjaholten borettslag, som har forbud mot hundehold. Men han har allerede kjøpt leilighet, og har nå kommet i en kinkig situasjon.<br/>Foto: EIRIK BREKKE