Lille Ada ble født 24. september i fjor.

— Jeg begynte jo å lure da tiden gikk uten at noe skjedde, for jeg hadde jo fått med meg at utbetaling av barnetrygd var noe som skulle skje automatisk, sier Adas mor, Grete Alice Håvik Lindtjørn.

I første omgang slo hun seg til ro med at det nok ville ta litt tid før utbetalingsrutinene var på plass, men mandag i denne uken syntes hun det kunne være nok, og kontaktet NAV Hordaland for å finne ut hvor barnetrygden ble av.

**Les også:

Punger ut til flere fedre**

Listen var vekk

— Da fikk jeg høre at de ikke hadde fullstendige lister over barn som ble født i september i fjor. Mange av disse barna var rett og slett ikke registrert i systemet. Ingen hadde oversikt over hvor mange og hvilke barn det dreide seg om. Man var avhengig av at foreldrene selv tok kontakt med NAV og fikk ordnet opp i tingene, sier Grete Alice Håvik Lindtjørn.

Hun er student. Adas pappa er riktig nok i jobb, men den månedlige barnetrygden på 970 kroner i måneden er fortsatt penger som er gode å ta med seg når man har en nyfødt baby i huset.

- Merkelig

  • Jeg synes det er litt merkelig at rutinene skal svikte på et slikt godt innarbeidet område. Da Ada ble født fikk jeg vite at jeg ikke skulle tenke på barnetrygden i det hele tatt. Den ville komme av seg selv. Da er det underlig at de bare skal miste kontrollen på et helt månedskull av nyfødte.

Da Lindtjørn tok kontakt med NAV mandag, ble hun lovet at de skulle rydde opp med en gang.

  • Jeg stoler på det, og går ut fra at alt jeg har krav på vil bli etterbetalt, forhåpentlig om ikke så lang tid. Men det finnes sikkert dem som fortsatt venter, eller som kanskje ikke engang vet at de har krav på barnetrygd.

I september i fjor ble det født omkring 600 barn i Hordaland, på landsbasis omkring 5000. Hvor mange av disse som fortsatt ikke er kommet inn i barnetrygdsystemet, har ikke NAV noen full oversikt over.

Feil i overføring

Informasjonsrådgiver Ingrid Boge i NAV Hordaland sier at det i september oppsto en feil i overføringen av data mellom Folkeregisteret og NAVs systemer.

  • Personopplysninger skal overføres automatisk, men i dette tilfellet skjedde en glipp som gjorde at registreringen sviktet for en del av barna som ble født denne måneden. Feilen fikk innvirkning over hele landet, ikke bare i Hordaland, sier Hope.
  • Vi vet ikke hvor mange barn dette gjelder, men ber foreldre ta kontakt enten via kundesenteret eller sitt lokale NAV-kontor dersom de fortsatt ikke har mottatt noen barnetrygd, sier Hope.
Ørjan Deisz